A plătit Ponta apartamentul cumpărat de la intermediarii șpăgii Microsoft?

Daciana Sârbu și Victor Ponta, europarlamentar și premier, soț și soție, au împreună două apartamente în Central Park, un complex rezidențial din București construit de Dumitru Nicolae (zis și „Niro“). Daciana Sârbu a menționat în declarația de avere că a plătit pentru apartament aproape 770.000 de lei noi. Victor Ponta nu a trecut nici un preț.

antecontract dacianaDaciana și Victor, două apartamente de la „Niro“
Pe 11 ianuarie 2007, Daciana Octavia Sârbu a încheiat antecontractul cu numărul 15 (vezi foto alături) prin care achiziționa un apartament în complexul rezidențial Central Park, aflat în spatele sediului Poliției Române. Conform declarației de avere a Dacianei Octavia Sârbu, apartamentul a costat 766.000 de lei noi. Cinci ani mai tîrziu, la începutul lui 2012, Victor Ponta cumpăra un apartament în același complex rezidențial. Dar nu de la Central Residential Park S.A., dezvoltatorul proiectului imobiliar, cum făcuse Daciana, ci de la G & F Real Estate and Construction SRL (care cumpărase, anterior, mai multe apartamente în decl avere dacianaCentral Park). În cazul lui Ponta însă, suma de achiziție este confidențială și nu apare în nici una din declarațiile de avere ale premierului.

„Niro“, intermediar de șpagă Microsoft
Despre Central Residential Park S.A. știm că este deținută, majoritar, de afaceristul Dumitru Nicolae (direct sau prin alte companii pe care le controlează). În acționariatul acestei companii, însă, au fost și companii off-shore care, la fel ca Dumitru Nicolae, au intermediat o șpagă de 20 de milioane de dolari în dosarul „Microsoft“. De aici și speculațiile recente din presă conform cărora apartamentele primite de Daciana Sârbu și Victor Ponta ar fi reprezentat cadouri pentru servicii anterioare sau ulterioare tranzacțiilor. Nici o probă, însă, nu a fost furnizată astfel încît acest scenariu să fie valid.

Ponta a cumpărat prin intermediar
Totuși, achiziția apartamentului de către Victor Ponta naște suspiciuni din ce în ce mai multe. Deși putea cumpăra apartamentul direct de la dezvoltator (Central Residential Park S.A.), adică de la Dumitru Nicolae (un afacerist care, acum, este membru în UNPR, adică în partidul aliat cu PSD la guvernare, un afacerist care a fost la un pas să se afle pe listele de parlamentari ale USL în 2012, deci pe care Ponta îl cunoștea foarte bine), Ponta a cumpărat de la un intermediar. Cu alte cuvinte, actualul premier a preferat să cumpere la un preț mai mare decît cel oferit de dezvoltator (cîtă vreme, firesc, intermediarul a aplicat un comision tranzacției).

Intermediarul, un off-shore panamez
Cine este sereleul intermediar al apartamentului lui Ponta? G & F Real Estate and Construction, după cum a dezvăluit jurnalistul Daniel Befu (investigatiicenzurate.wordpress.com): „G & F Real Estate and Construction SRL este o firmă cu acționariat obscur, fiind deținută din momentul înființării (în 2006), pînă cu nouă luni înainte de trecerea apartamentului în proprietatea președintelui PSD, de un off-shore cu acționariat total opac din Panama, numit Sthemko Holding Inc. De-abia în vara lui 2011 acțiunile deținute de off-shore-ul Sthemko în G & F au fost cedate unuia dintre directorii off-shore-ului panamez, un cetățean grec la fel de obscur, pe nume Giorgios Chatzigiannis, ale cărui referințe identificabile sînt doar că e reprezentantul la vedere al mai multor off-shore-uri din paradisul fiscal Republica Panama“.

g and fSereleul deținut de off-shore, pierderi și datorii de milioane de euro
Ditamai intermediarul imobiliar, însă, stă prost cu banii. Conform datelor de la Ministerul de Finanțe, G & F Real Estate and Construction SRL este o firmă care abia își trage sufletul. În 2013, sereleul a avut o pierdere de 1,3 milioane de lei noi. Iar datoriile erau de, atenție, 32,8 milioane de lei noi, adică de peste șapte milioane de euro. În același timp însă, creanțele (adică sumele pe care firma le are de încasat) sînt de doar 180.151 de lei noi. Interesant este că, la rubrica de „active imobilizate“ ale firmei, Ministerul de Finanțe menționează o valoare de 11,3 milioane de lei. Acestea ar putea fi apartamentele achiziționate de G & F de la Dumitru Nicolae și nevîndute (dintre care o parte sînt închiriate). Chiar și dacă ar vinde mîine toate apartamentele, e puțin probabil ca G & F să poată plăti datoriile de peste șapte milioane de euro.

Procurorii pot răspunde dacă și cît a plătit Ponta
De ce să fi cumpărat Victor Ponta mai scump de la un intermediar, care e aproape în faliment, un apartament în Central Park? Ca să se delimiteze de Dumitru Nicolae? Ca să se piardă urma banilor din tranzacție într-un sereleu obscur deținut mai întîi de un off-shore panamez, apoi de un grec pe care nu l-a văzut nimeni? Sînt întrebări la care vom avea răspuns pe măsură ce vor avansa cercetările în dosarul „Microsoft“.

investigatii@kamikazeonline.ro

—–

Daciana Ponta, Range Rover de 100.000 de euro luat cu 34.000 de euro de la un traficant de combustibil

—–

Cum ajungi în conducerea TAROM? Cumperi două apartamente de la Ponta

—–

Cum a construit Dorin Cocoș mașina de făcut bani “Elena Udrea”

—–

De ce trebuie chemat Năstase la DNA pentru șpaga Microsoft de 20.000.000 de euro

—–

Tun imobiliar al lui Ponta: a luat de la Primărie un apartament cu 27.000 de euro și l-a vîndut cu 200.000 de euro

—–

Cum a devenit ICA acționar în Antenele lui Felix

—–

Cum a plătit Năstase 1,1 mil. euro din salariul de cel mai bun premier postdecembrist

—–

De cînd e Udrea ministru, asociații și cumnatul lui Cocoș au luat 50 de milioane de lei din spitale

Comentează

Comentarii:

 1. Faceroll says:

  Niro nu e fostul sot al Elenei Udrea? Inseamna ca Dorin Cocos a luat-o pe Elena Udrea tot din comisionul de la Microsoft?

  VA:F [1.9.22_1171]
  Rating: 2.0/5 (4 votes cast)
 2. ion says:

  uite asa e la un pas de maniu si nastase.

  VA:F [1.9.22_1171]
  Rating: 5.0/5 (3 votes cast)
 3. mitroi2008 says:

  BREAKING NEWS!!! Este oficial: PSD-ul a devenit primul partid care castiga Premiul Nobel pentru fizica!!! Se pare ca membrii juriului au fost impresionati de teoria teleportarii propusa de doctorii psd-isti. Potrivit acestei teorii, banii sunt facuti sa dispara din bugetul statului dupa care reapar in conturile membrilor PSD. Presedintele Traian Basescu a contestat decizia juriului, sustinand ca el este primul care a formulat teoria in cauza, facand sa dispara o flota intreaga!

  VA:F [1.9.22_1171]
  Rating: 1.7/5 (6 votes cast)
  • faceroll says:

   Ilie Sarbu l-a contestat pe Basescu, spunand ca e la facut sa teleporteze 14,8 milioane de hectare de teren arabil direct in administratia lui Voiculescu. Apoi impreuna cu partenerii maghiari au reusit pentru prima oara in lume sa faca sa dispara 6 milioane de hectare de padure. Si Adrian Nastase contesta declarand ca el a reusit sa faca sa dispara toata industria petroliera romaneasca transformand-o peste noapte in supermarketuri. Tariceanu nu se lasa mai prejos, el a declarat ca a reusit sa faca sa dispara terenurile gazeifere inainte sa le castigam la Haga. Faptul ca Ioanei Tariceanu i-a aparut in cont 400.000 euro, n-are nici o legatura. In consecinta Basescu pare un copilas care se joaca in cada cu vaporase de hartie.

   VA:F [1.9.22_1171]
   Rating: 4.5/5 (6 votes cast)
   • Mitzu`Beciuklistu says:

    mitroiul a uitat sa-l adauge la disparitia flotei pe tartorul ei, Nicu Machiaveloiu si sa argumenteze cum va accepta prim-mitomanul sa faca Zuchthaus unul din tatucii fondatori ai mitului PCR=pesede.

    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 4.0/5 (4 votes cast)
  • Nichita says:

   Flota a apartinut Navrom si a fost vanduta de consiliul de administratie al Navrom.Ministerul transporturilor si ministrul ( Basescu) a jucat doar rolul functionarului de la RAR care radiaza o masina dupa vanzare.Problema vanzarii sau respecriv a cumpararii a ceva este de resortul Navrom si nu a ministerului.Iar Flota a fost vanduta in exercitiul mai multor ministrii,nu doar a lui Basescu.Ministrul transporturilor are doar rol constatator ( cum e RAR-ul in cazul vanzarii-cumpararii sau casarii unei masini),Povestea cu ”Basescu a vandut flota” e fost ”vanduta” ani de zile de catre smecheri pentru retardati….Din pacate observ ca inca tzine….

   VA:F [1.9.22_1171]
   Rating: 5.0/5 (9 votes cast)
   • n italy says:

    Da, dar retardatii care isi stiu situatia stau in banca lor cuminti altii inconstienti de asta behae pe unde apuca..

    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 5.0/5 (4 votes cast)
   • grisa says:

    Nichita, conform teoriei usediste e mai simplu sa arunci pisica moarta in carca altuia tu, dandu-i inainte ca nici usturoi n-ai mancat, nici gura nu-ti pute. Am mai spus-o : daca Romania ar fi cu adevarat stat de drept , mai toti membri marcanti ai USD ar fi la mititica. De ce crezi ca se apara cu atata infocare in sparlament, unii pe altii ? Nastcase a fost cel ce a dat drumul jafului national; mai are obraz nemernicul sa se dea drept”victima a justitiei basiste” desi orce jurisprudenta din lume l-ar fi inchis pe viata? Ceea ce a facut el si continua snapanii lui se cheama “actiuni la adresa statului de drept si atentat la siguranta nationala”. Borfasii USD il invita la conferinte, constienti fiind ca el e “nasul” lor, sfidand orice urma de bun simt. USD-ul se transforma, pe zi ce trece, intr-o retea de tip mafiot.

    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 5.0/5 (5 votes cast)
 4. florin says:

  Intermediarii nu vand mai scump daca au cumparat de la dezvoltator mai multe apartamente. Dealul e ca dezvoltatorul sa aiba preturi mai mari, in timp ce intermediarul se bucura de un discount. Se practica in Bucuresti. Am intalnit aceasta situatie in mai multe cazuri in Bucuresti. In urma cu doi ani am vrut sa cumpar un apartament situat intr-unul dintre turnurile gemene de la IMGB(Manhattan de Glina :-)) )iar un intermediat il vindea cu 50.000 de euro si dezvoltatorul, acelasi tip de apartament cu 70.000 de euro.
  Oricum dezvoltatorul, care in general fura cat poate la calitatea materialelor, are un profit fabulos. Dar ce te faci daca dezvoltatorul e si intermediarul si mascheaza acest lucru cu ajutoru unei companii of-shore? De ce sa plateasca impozite pentru toate apartamentele cand poate sa spele niste bani? Mereu m-am intrebat de unde a avut bani VP sa isi ia casa in acel cartier, care oricum e horror! Distanta dintre balcoanele blocurilor vecine este foarte mica. Din canapeaua din living poti sa vezi ce face vecinul din blocul alaturat in dormitor fara probleme :-)))

  VA:F [1.9.22_1171]
  Rating: 5.0/5 (2 votes cast)
 5. ursu.fara.coada. says:

  Te ia ameteala de cate plotogarii pot face acesti borfasi care-si spun politicieni.

  VA:F [1.9.22_1171]
  Rating: 5.0/5 (1 vote cast)

} ?>