(ANCHETĂ) Angajamentul care-i îngroapă pe „intelectualii“ cu cărți scrise la pușcărie

Numai în acest număr dintr-un ianuarie geros (număr pe care, apropo, îl găsiți la chioșcuri), revista Kamikaze aici de față pune la dispoziția DNA cea mai simplă metodă prin care îi poate băga la loc la pârnaie pe intelectualii de mare calibru de după gratii. E vorba, pe scurt, de un angajament pe care pârnăiașii cu cărți publicate l-au semnat când s-au apucat de scris. Pe care aproape toți științificii autodescoperiți la bulău l-au încălcat cu siguranță.

I decizia-619-1Legea e din 2013, regulamentul de aplicare din 2011. Românește

Mai întâi, o mică introducere legislativă pentru ăia care suntem pe afară, că ăia dinăuntru știu exact despre ce e vorba. Legea care spune că, dacă publici o „lucrare științifică“ din pârnaie, primești o reducere de 30 de zile din pedeapsă are numărul 254 din 2013 (articolul 96, alineatul 1, litera f). Din păcate, pentru legea asta Guvernul nu a fost în stare nici până în ziua de azi să reglementeze, prin hotărâre, un regulament de aplicare. Abia în februarie 2014, printr-o ordonanță de urgență (3/2014), tot Guvernul a decis că se aplică un regulament mai vechi, cel al legii 275 din 2006 (care lege 275 din 2006, ca și 254 din 2013, tot despre viața la pușcărie vorbește). Iar pe baza regulamentului legii din 2006 s-a emis și o decizie a directorului general al Autorității Naționale a Penitenciarelor (619 din 2011) care reglementează cum se poate munci în închisoare, atât cu cârca, cât și cu intelectul (vezi facsimilul alăturat).

Pe scurt, inclusiv în acest moment, „lucrările științifice“ ale condamnaților se compun și se evaluează pe baza acestei decizii 619 din 2011 a șefului ANP.

Angajamentul intelectualului de pușcărie

IV decizia-619-83Ce ne interesează pe noi în mod deosebit săptămâna asta este anexa 23 a deciziei 619/2011 (facsimilul alăturat). Care este un „angajament“. Conform acestui „angajament“, condamnatul își asumă astfel, printre altele: „în condițiile în care, după publicarea lucrării științifice și ca urmare a rezultatului evaluării de către comisiile de specialitate, se dovedește că am încălcat normele de bună-conduită ale cercetării-dezvoltării comițând una din abaterile: fraudă în știință, confecționarea de date, falsificare, plagiat sau m-am aflat în situația conflictului de interese, pontajul întocmit ca urmare a activității de cercetare dezvoltare vor fi anulate, iar răspunderea, inclusiv cea penală, îmi revine.“

Trecem peste dezacordul penibil de număr („pontajul (…) vor fi anulate“) din formularea agramată a milițienilor de la Penitenciare și ne gândim, în capetele noastre de nejuriști, că acest angajament ar trebui să fie suficient ca intelectualii de rahat uscat ai închisorilor să rămână fără beneficiile câștigate în urma scrierii unor mizerii de așa-zise „lucrări științifice“. Nu?

Științificii de pârnaie, ajutați un pic și de Inspecția Judiciară

Nu chiar, zice Inspecția Judiciară, care a arătat, într-un raport recent, citat de hotnews.ro, că angajamentul „are (…) un conținut formal și nu cuprinde mențiunea expresă a angajării răspunderii penale în cazul în care acesta nu este autorul real al lucrării și că lucrarea elaborată nu reprezintă un plagiat“. Nu cuprinde „mențiunea expresă“? Păi, iată iar textul deciziei 619/2011 a ANP: „în condițiile în care (…) se dovedește că am încălcat normele de bună-conduită ale cercetării-dezvoltării comițând una din abaterile: (…) plagiat (…), iar răspunderea, inclusiv cea penală, îmi revine“.

Deci? Mi se pare mie sau, aici, Inspecția Judiciară a încercat să apere niște judecători care au eliberat otova niște intelectuali descoperiți după gratii? Poate ni se pare.

În orice caz, cum ziceam la început: DNA, procurorii tăi pot pricepe mai ușor, hai, că se poate!

Cătălin Prisacariu

Comentează

Comentarii:

 1. JULES VERNE says:

  se poate dar nu se doreste !

  VA:F [1.9.22_1171]
  Rating: 5.0/5 (2 votes cast)
 2. Bombonel says:

  Cu puțină voință ar putea deveni toți colegi, eliberatii și eliberatorii.

  VA:F [1.9.22_1171]
  Rating: 5.0/5 (1 vote cast)
 3. Vipera cu elice says:

  Cum adică, “conţinut formal”? În limbaj instituţional, cînd se pune de o şedinţă, sînt două situaţii: pînă intră şeful, toată lumea rîde, se scarpină, joacă “bîza” etc. Adică se comportă IN-FORMAL. Imediat ce intră şeful, intră şi măturile în dosuri, iar toată lumea ia poziţia “drepţi”, “sluj” sau alte poziţii impuse de regulamentul de ordine interioară. Adică se comportă FORMAL.

  În această ordine de idei, “conţinut FORMAL” este opusul “conţinutului INFORMAL”, aşa cum comentariile neoficiale sănt opuse celor oficiale.

  Deci, cum e?

  VA:F [1.9.22_1171]
  Rating: 3.0/5 (2 votes cast)
 4. grisa says:

  Asa zisele ” lucrari stiintifece” sunt de fapt o insailare de plagiate, necitite si neverificate de nimeni ci doar semnate ” asemeni primarului”. Totu-i facut anume pentru pentru a-i disculpa pe toti ” telectualii de mucava”, scoliti pe la facultati obscure ce asigura venituri serioase unor ” academicieni” asemeni lui Oprea, Curaj si altii asemenea. Ceea ce-i revoltator este acest dispret total fata de poporul pe care pretind ca-l slujesc si-l reprezinta. Altceva inafara de o imensa scarba nu pot inspira acesti ” emanati ai revolutiei” marca Iliescu- bombonel.

  VA:F [1.9.22_1171]
  Rating: 5.0/5 (2 votes cast)

} ?>