Biriș hăituiește săracii cu taxe dar are off shore în Cipru ca să evite taxele în România

birisCum poți să zici <<am trăit fără nici un venit>> timp de șase luni? Ce ai făcut? Ai vânat, ai săpat după rădăcini? Cum ai putut să trăiești șase luni fără săștigi nimic? Nu cumva vorbim nu de faptul că nu ai câștigat, ci de faptul că nu ai declarat? Și atunci pentru persoanele care timp de șase luni nu au avut niciun venit s-a introdus obligativitatea să plătească 5,5% din salariul minim brut pe economie, adică 57 de lei pe lună, pentru asigurarea de sănătate. (…) Vrem să mai scoatem un pic la lumină, într-un fel, partea de <<fantome>>.“

Ținta pe amărăștenii nefiscalizați

Declarațiile de mai sus (și altele de același gen, dintr-un interviu pentru republica.ro) îi aparțin lui Gabriel Biriș, secretar de stat în Ministerul de Finanțe. Vasăzică, Biriș a identificat sursa majoră de evaziune fiscală care îngroapățara: sărăntocul care trăiește fără venituri. Adică nu fără venituri, ne luminează Biriș, ci fără să-și declare veniturile alea și fabuloase, și neimpozitate. Deci nu marile companii care fac o evaziune de milioane de euro (inclusiv prin importuri de legume și fructe de a ajuns România exportator de banane mai ceva decât Ecuador, Columbia și niște țări africane), nu bagabonții conectați politic care fac returnări ilegale de TVA tot de milioane de euro și nu țeparii care fură cu licitații trucate sunt responsabili de neîncasarea taxelor și impozitelor la buget, ci amărăștenii care muncesc cu ziua și nu declară sutele alea de lei oneroase primite lunar.

Promotorul plății taxelor la leuț are „Ltd“

biris fusilierSă zicem, însă, că Biriș are dreptate și toți ăia care nu au nici un venit declarat luni la rând sunt niște evazioniști veroși. Când se apucă public să-i pună la stâlpul infamiei fiscale, e musai că Biriș trebuie să fie o lumină moral-fiscală orbitoare. Păi, nu? Păi, sigur, că altfel ar fi un ipocrit pe care ar trebui să-l dăm afară de la Finanțe. Păi, să cercetăm. Din sumedenia de firme pe care le deține (împreună cu alți avocați de succes care-și plătesc taxele până la ultimul bănuț, firește), nouă ne-a atras atenția una. Este vorba de Fusilier Ltd. Adică Limited. Numele companiei apare într-o declarație de interese mai veche a lui Biriș (din 2010, mai precis), completată cu ocazia unei candidaturi pentru un fotoliu de deputat din partea partidului Forța Civică (înainte ca FC să devină partidul lui MRU). Să mai spunem că, până în acest moment, secretarul de stat Gabriel Biriș nu a depus o declarație de avere și una de interese (dar comunicatorii Ministerului de Finanțe ne-au asigurat că asta se va întâmpla în cel mult o săptămână; noi suntem pe fazăși așteptăm asta mai ceva ca venirea lui Moș Crăciun). (vezi facsimil)

Ltd“-ul este un off shore cipriot

Conform declarației de interese menționate, Biriș deține 25% din Fusilier Ltd în valoare de 1.000 de euro. Dar în ce țară o fi înregistrată firma asta? Declarația de interese nu ne ajută. Dar ne ajută Monitorul oficial, care ne dă toate datele: „FUSILIER LIMITED, societate înregistratăși funcționând valabil în conformitate cu legea din Cipru, cu sediul social în Kolokotroni și Chrysorogiatisis, P.C. 3032, Limassol, Cipru, înregistrată în registrul de companii sub nr. HE 194597 din data de 17 martie 2007“. Tot Monitorul oficial ne spune și că Fusilier Limited este „reprezentată de Gabriel Biriș, în calitate de împuternicit, conform hotărârii unanime a consiliului de administrație din data de 11.12.2007“.

Marea ipocrizie: off shore-ul nu plătește taxe în România

Așadar, mister lămurit: Fusilier Limited, deținută în proporție de 25% de Gabriel Biriș, este o societate off shore cipriotă. Adică o societate comercială folosită de băieții deștepți nu ca să facă evaziune fiscală, firește, ci doar ca să evite impozitele statului în care firma face afaceri. În cazul de față, Fusilier Limited era (în 2008) co-proprietar al unei firme românești (Trinoro Achiziții SRL). În cazul în care o firmă românească deținută de un off shore are profit, acest profit se repartizeazăoff shore-ului, adică acționarului/proprietarului firmei. Numai căoff shore-ul nu plătește impozit pe profit în conformitate cu legea română (adică mult), ci foarte puțin, în conformitate cu legea statului în care a fost înființat (Cipru, în cazul nostru). Practic, statul român nu primește nici un impozit pe profit de la off shore. Nimic, zero. Taman invers decât la evazioniștii ăia rupți în cur pe care-i omoară Biriș: ăia cică nu plătesc impozite pentru că nu și-ar declara veniturile, dar off shore-ul lui Biriș declară venituri (din profit), însă nu plătește nimic statului român. Legal. Ei, vedeți? Asta se cheamă optimizare fiscală, nu evaziune.

Biriș mai reprezintă un off shore cipriot

Dar Biriș nu s-a rezumat doar la off shore-ul Fusilier Limited, a mai reprezentat și altele. A reprezentat, de exemplu, încă un off shore din Cipru (tot conformMonitorului oficialși tot acționar în Trinoro Achiziții SRL): „DASMINO CONSULTANTS LIMITED, societate înregistratăși funcționând valabil în conformitate cu legea din Cipru, cu sediul social în Gr. Xenopolou nr. 17, 3106 Limassol, Cipru, înregistrată în registrul de companii sub nr. HE 213574 din data de 28 noiembrie 2007 (…), reprezentată de Gabriel Biriș, în calitate de împuternicit, conform hotărârii unanime a consiliului de administrație din data de 12.12.2007“.

Hai, și douăoff shore-uri în Nicosia

Și mai sunt și altele. De exemplu (de asemenea din Monitorul oficial), „ITHORNO LIMITED, persoană juridică cipriotă, înființatăși funcționând în conformitate cu legislația din Cipru, cu sediul în 11 Florinis Street, City Forum, Nicosia, Cipru, înregistrată la Registrul Societăților din Cipru sub nr. HE172521, deținătoare a 150 părți sociale, reprezentând 50% din capitalul social al Societății, reprezentată prin dl. Gabriel Biriș, împuternicit conform hotărârii Consiliului de Administrație din 20 mai 2008“ și „SEFERCON LIMITED, persoană juridică cipriotă, înființatăși funcționând în conformitate cu legislația din Cipru, cu sediul în 11 Florinis Street, City Forum, Nicosia, Cipru, înregistrată la Registrul Societăților din Cipru sub nr. HE172513, deținătoare a 150 părți sociale, reprezentând 50% din capitalul social al Societății, reprezentată prin dl. Gabriel Biriș“.

Ambele companii off shore sunt acționare în Bob Development SRL, companie de imobiliare.

Cătălin Prisacariu

Vezi și:

Marele combinator Truică a furat 40 de parașute

___

ANCHETĂ Daciana a trăit cu aer de cînd e Ponta premier

Comentează

Comentarii:

 1. michi dutza says:

  asta e misto la capitalistii astia damboviteni ca poti sa dai o muie sub birou si sa predici moralitate, merge si afara dar acolo prins cu nadragii in vine iti dai demisia, vine procuratura sau IRS oricum esti tras pe dreapta. aduce aminte de pdl care in criza batea cetateanu cu TVA in cap si pe partea ailalalalta ciordea miliardu la ANRP. si dadea si o muie la donsoara Dumitrean

  VA:F [1.9.22_1171]
  Rating: 4.7/5 (37 votes cast)
  • iustin says:

   capitalisti damboviteni? astia sunt capitalistii de peste tot din lumea asta, daca vrei tu sa ii transformi pe cei bucuresteni in ai mai rai te chinui degeaba.

   VA:F [1.9.22_1171]
   Rating: 2.6/5 (40 votes cast)
   • Veninusrl says:

    Capitalistii damboviteni sunt totusi speciali, fara politrucii damboviteni si contractele cu statul ar cam muri de foame, daca ar trai doar pe baza abilitatilor lor de afaceristi.

    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 5.0/5 (15 votes cast)
   • soare says:

    e ardelean, nu dambovitean

    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0.0/5 (0 votes cast)
   • soare says:

    asa cum se vede si din poza cu declaratia de interese, biris este si membru aspen romania, care este un club masonic mondial elitist, mai tare si ca rotary sau lions club, un fel de bildenberg.

    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 4.0/5 (1 vote cast)
  • Cititi si postati mai departe la cat mai multi prieteni pentru a opri aceasta lege abuziva, total impotriva cetatenilor fara venituri din aceasta tara:

   https://www.facebook.com/tocarnation.corbel/posts/975858989118095

   VA:F [1.9.22_1171]
   Rating: 5.0/5 (1 vote cast)
   • simona says:

    Cu stima, dar scrisoarea este mult prea lunga si este adresata lui ponta :)))) Nu era mult mai simplu sa spunem ca nu vrem sa beneficiem de asigurarile de sanatate publice din RO ,in primul rand din cauza conditiilor insalubre din spitale si policlinici, etc…? Prin constitutie avem dreptul la Liber Arbitru, deci putem alege daca vrem la privat sau la stat!

    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0.0/5 (0 votes cast)
 2. Cezar says:

  Pai si ce? Este vreo ilegalitate? Atata vreme cat nu incalca legea, ce ne doare pe noi ca el isi externalizeaza profitul catre un off-shore?! Optimizarea fiscala prin off-shore-uri este legala, pe cand munca la negru si nedeclararea veniturilor de orice fel este ilegala… el poate continua sa vorbeasca despre evazionisti oricat, fara a fi ipocrit, cata vreme el nu a comis nici o ilegalitate… Problema este nu la el, care profita de o optiune fiscala mai avantajoasa, creata de statul roman, ci la stat care a creat-o (foarte probabil pentru a-i avantaja si pe unii politicieni care-si tin mai toate averile ascunse sub lanturi de off-shore-uri de prin toate paradisurile fiscale)…

  VA:F [1.9.22_1171]
  Rating: 2.1/5 (60 votes cast)
  • Ande says:

   Statul a devenit doar un concept. Sau o clica formata din Parlament si Guvern care nu face altceva decat sa dea legi care sajecmaneasca omul de rand, asa cum faceau pe vremuri boierii cu taranii care le munceau pamantul si carora le luau si praful din batatura daca puteau.

   VA:F [1.9.22_1171]
   Rating: 5.0/5 (25 votes cast)
  • Cezar – ce nume gresit ales…
   aici vorbim de moralitate,nu de legalitate…
   ai intuit problema , dar ai “postaciule”

   VA:F [1.9.22_1171]
   Rating: 3.9/5 (16 votes cast)
  • Gogu says:

   De aici vine ipocrizia. Ministerul de finante ar trebui sa faca demersuri de o initiativa legislativa sa taxeze corporatiile si off-shor-urile de la care ar rotunji semnificativ bugetul de stat, nu sa-i ingroape pe cei care dau cu sapa pe la vecini si nu declara venituri. Mari curve politicienii astia, isi pastreaza avantajele lor si ale celor foarte bogati intacte, dar ii omoara cu biruri pe cei mai saraci care vor fi si mai saraci. Nu-i vorba de ilegalitate ci de imoralitate.

   VA:F [1.9.22_1171]
   Rating: 5.0/5 (19 votes cast)
  • sorin says:

   Nu dar mai frumos este altceva. Cam cu un an in urma dl.Biris mare initiator la pactului pentru fiscalitate vroia nici mai mult nici mai putin decat reducerea impozitelor pe cladirile detinute de persoanele juridice prin plata impozitului pe suprafata si nu pe baza valorii de piata.Dupa ce l-am contrat la Institut a disparut si pactul fiscal.

   VA:F [1.9.22_1171]
   Rating: 4.6/5 (10 votes cast)
  • brain stoker says:

   etic si moral este total gresit amice, cum propavaduiesti cinstea cand tu esti printre cei care isi muta banii in off-shore ca sa “imbunatateasca fiscal” veniturile?
   pai ce facem?
   ii pui pe amarasteni sa se spele pe dinti si tu ai halena ?

   VA:F [1.9.22_1171]
   Rating: 4.8/5 (17 votes cast)
  • Mateescu Dorin says:

   Vorbesti pe langa. Autorul nu chestioneaza legalitatea detinerii companiei. Ci LEGITIMITATEA DISCURSULUI MORALIZATOR. Intr-o tara in care institutia bordelului e legala, poti sa te duci la curve, e legal. Dar daca esti preot si te duci la curve, nu mai poti sa tii discursuri sforaitoare despre morala sexuala…. Iti tii gura. Chiar daca legal vorbind, esti bine mersi. Moral nu esti… Pricepi?

   VA:F [1.9.22_1171]
   Rating: 4.8/5 (19 votes cast)
  • Un cetatean says:

   Gabriel Biriș ai grija de Ministerul tau, nu pandi prin comentarii.

   VA:F [1.9.22_1171]
   Rating: 4.0/5 (5 votes cast)
  • Lulu says:

   Problema e ca se pleaca de la prezumtia de vinovatie.
   Si mai mult decat atat se pleaca de la prezumtia ca faci declaratii false.
   Daca declari ca n-ai venituri inseamna ca automat tu de fapt ai venit si minti.

   VA:F [1.9.22_1171]
   Rating: 4.7/5 (12 votes cast)
  • nemom16 says:

   Pai bai laba trista, daca-l scuzi pe asta, de ce-i mai acuzi pe ailalti, sugea-mi-ai pula si tu, si capitalistii tai !

   VA:F [1.9.22_1171]
   Rating: 4.3/5 (6 votes cast)
  • adi says:

   Moral nu e corect, mai ales ca exista destui oameni care sunt intretinuti de ceilalti membri ai familiei din diverse motive. Si/sau traiesc din economii(de nevoie). Pacat ca oamenii care “diriguiesc” aceasta tara nu sunt la curent cu realitatea.

   VA:F [1.9.22_1171]
   Rating: 5.0/5 (17 votes cast)
 3. Tepes says:

  Propun si eu ca “Acei afaceristi din Romania” cu off shorfe-uri sa platesca taxele si in Romania

  VA:F [1.9.22_1171]
  Rating: 5.0/5 (13 votes cast)
  • miha says:

   Sa plateasca taxe doar in Romania Nu si in Romania! Are o functie pe banii nostri. Daca nu ii place sa renunte la functie si sa se ocupe de afacerile lui. Pai hai sa ne platim si noi taxele in alte state. Ei ce ar mai face?! Iar ca sa declari ca vrei sa pui la plata oamenii fara venituri, care supravietuiesc datorita familiei sau unor oameni cu suflet, trebuie sa fii cel putin total neinformat sau criminal cu acte in regula.

   VA:F [1.9.22_1171]
   Rating: 5.0/5 (4 votes cast)
 4. Mofo sapca says:

  asta este doar capitalismul Socialistoizilor … ce sunt astia? O specie foarte naspa de socialisti ipocriti candf vine vorba sa ne taxeze si mari escroci prin neamuri si cumetrii cand trebuie sa fure statul, adica pe noi, prostii lor …

  VA:F [1.9.22_1171]
  Rating: 5.0/5 (11 votes cast)
  • Gogu says:

   Sunt comunistii de dreapta. Cred ca stiu unul care a fost presedinte vreo 10 ani.

   VA:F [1.9.22_1171]
   Rating: 5.0/5 (1 vote cast)
 5. Claudiu says:

  Judecata lui Biris e corecta. Stiti gluma aia cu “Romanul cand nu are bani , schimba 100 de euro?” Si stati linistit ca le vine randul si la aia cu legume si fructe.

  VA:F [1.9.22_1171]
  Rating: 1.4/5 (19 votes cast)
 6. Ntz says:

  Cezar: Initiativa pleaca de la o presupunere / prezumtie de vinovatie – ca toti sarantocii fenteaza fiscul. In schimb existenta offshore-urilor e concreta, verificabila, cuantificabila. Daca vrei cu adevarat sa rezolvi o buba te duci unde se trage cu tunul, nu unde se stropesc cu pistolul cu apa…

  VA:F [1.9.22_1171]
  Rating: 5.0/5 (16 votes cast)
 7. Gigi Sfiosu' says:

  ..tu-ti muma-n cor!

  Ia te uita unde era guristu de la tv… la MF. De asta se spargea el in sute de figuri la tv. Nu de dragul economiei ci de dragul fonctiei. Altu ca Soviani, priponit gursit la ASF dupa ce-si batuse fleanca pana la epuizare sa castige USL alegerile.

  Pai mai Pipis-Biris:
  -n-ar fi mai bine sa ”rasturnam sarcina probei”?
  -adica sa vedem mai intai unde se pierd miliarde de euro anual prin evaziune
  -ce se intampla in ministere si agentii cu banii platiti ca taxe?
  -n-ar fi mai bine sa stopam scurgerile uriase prin mii si mii de gauri si apoi sa ne procupam de niste amarati pentru 57 de lei pe luna?

  Hai mai geniule sa-ti explic ceva: daca te duci sa-ti faci un set de analize (nu la urgenta) esti planificat penste 1-1,5 luni. Tu suferi de ceva si analiza trebuie facuta in perioada bolii nu dupa o luna. Ti se spune n-avem fonduri.

  Cat castiga mai Biris un inspector intr-o circa fiscala de oras? Sau de municipiu? peste 300 de lei lunar. Asta in conditiile in care presedintele Romaniei ia (lua, ca acu s-a marit) undeva peste 6000. Pai n-ar trebui sa va faceti mai intai ordine in curte mai gunoaielor si dup-aia sa ii scotociti pe amarati in buzunare.

  VA:F [1.9.22_1171]
  Rating: 5.0/5 (20 votes cast)
 8. dou says:

  Biris are dreptate. In Romania exista zeci de firme care merg de ani buni pe pierdere cu “aport patron” in ceea ce priveste cheltuielile firmei. Patronul nu are nicio sursa de venit, decat firmma respectiva, care e pe pierdere de ani buni. Intrebare: De unde are patronul bani sa plateasca chiria si curentul electric daca firma care ii produce banii are pierderi?!

  VA:F [1.9.22_1171]
  Rating: 1.4/5 (18 votes cast)
  • m&m says:

   Pai poate din rulaj, acumuland datorii la furnizori. Foarte multe firme din Romania fac asta :) Daca Biris e avocat, poate ca reprezinta niste clienti in LTD-urile alea sau in unele dintre ele. In rest observatia din articol e corecta, unii amarati sunt evazionisti verosi :) restul sunt gulere albe ce fac optimizare fiscala …Sa-i nimicim pe evazionistii amarati, traiasca optimizarea :)

   VA:F [1.9.22_1171]
   Rating: 4.0/5 (4 votes cast)
  • Veninusrl says:

   Pai si nu este treaba ANAF-ului sa descurce itele in astfel de cazuri ca cel prezentat de tine?

   VA:F [1.9.22_1171]
   Rating: 4.7/5 (7 votes cast)
  • roman says:

   Ai ceva dreptate. Dar sa-i lasam pe saracii patroni bogati – evident ca au de unde sa-si plateasca sanatatea. Oricat de incredibil ar parea, in Romania exista totusi oameni care mor cu adevarat de foame si chiar nu au venituri sau au venituri extrem de mici. Eu locuiesc intr-un oras mort, nu se gaseste de lucru – negasindu-mi nimic de munca, mi-am facut un PFA in domeniul studiat la facultate si lucrez cu cateva firme din Bucuresti. Multi ani am avut venituri mici, culminand cu anul 2013 cand am avut fabulosul venit de 910 RON – fara nicio smecherie, pur si simplu nu mai mergea treaba deloc (in domeniul meu nici macar nu s-ar putea face evaziune, lucrez cu firme serioase si trebuie sa dau factura pentru tot). Si n-am avut alte venituri, ci am trait din economiile facute la sange (rudele de la tara imi mai aduceau legume, fructe, carne, ceea ce mi-a folosit enorm). Din intamplare, de vreun an jumate am inceput sa castig aproape decent, dar ma pot intoarce oricand la saracie lucie, la cum merg treburile in tara asta…Mai nou am aflat ca mi-au marit de 25 de ori impozitul pe apartamentul in care-mi desfasor activitatea. Am avut vecini care si-au luat zilele de saracie, asa ca sincer cand ii vad pe marii smecheri ai Romaniei ca isi dau legi bune pentru ei si criminale pentru restul populatiei, nu pot decat sa le doresc aceeasi soarta.

   VA:F [1.9.22_1171]
   Rating: 5.0/5 (26 votes cast)
   • Mada says:

    Păcat.Daca tot si-au luat zilele puteau sa ia cu ei si ceva senatori , deputați chiar si niscai secretari de stat d-alde Biris asta.I-am fi pomenit si numit martiri asa….Imi pare sincer rau pentru tine ca esti in situația asta deși pari un tip educat.

    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 5.0/5 (10 votes cast)
 9. Radu Mischie says:

  Halal demers jurnalistic.
  Sunt cateva chestii mari care lipsesc sau sunt spuse gresit:
  1. Ce profit a facut Trinoro Achizitii SRL? A fost distribuit acest profit catre actionari? Ca sa stim si noi daca zicem pe bune ca dl. Biris fenteaza impozitele sau doar zicem asa, ca ar putea sa le fenteze.
  2. Daca Trinoro Achizitii SRL a distribuit profituri catre actionari, au ajuns ele si la dl. Biris? Adica societatea din Cipru in care are 25% i-a dat pe mai departe dividende, sau a tinut banii pentru alte investitii? Nu de altceva, dar daca primea dividende din Cipru, dl. Biris tot 16% platea pe ele. Scutirea aia de impozite catre Cipru are sens doar cand iei banii din Romania si faci altceva cu ei, nu cand ti-i dai ca dividende din Cipru.
  3. Cat din veniturile domnului Biris sunt din acest offshore si cat din avocatura/consultanta? Ca sa vedem si noi cat castiga omul prin fentarea impozitelor.
  4. Pentru cunostinta autorului: faptul ca dl. Biris reprezinta niste societati din Cipru nu inseamna nimic. Zero, nada. E o practica intalnita ca avocati romani sa reprezinte societati din Cipru sau din alte parti. Dar a reprezenta inseamna de cele mai multe ori ”a semna”, nu inseamna ca daca reprezinti ai si actiuni in firma aia.
  Eu inteleg ca dl. Biris a ofensat pe multi cu declaratiile neinspirate (dar nu si gresite pe fond). Dar de aici pana la a arunca ca are un off-shore in Cipru prin care fenteaza impozitele, e lung drumul.

  VA:F [1.9.22_1171]
  Rating: 2.2/5 (22 votes cast)
  • vlad says:

   iti zic eu : a facut un rahat : http://www.firme.info/procese/dosar-proces-25971-3-2015-bucuresti-3j80wk.html e in dizolvare .

   Deci domnul Biris nu a fost in stare sa-si tina firma pe linia de plutire si a ajuns scula la minister. Are un offshore in Cipru care fenteaza impozitele din fericire (sau pacate) nu a avut ce sa fenteze.

   In esenta conu Biris are dreptate dar lipsa de tact il face sa se comporte ca un membru al CA uitand ca in spatiul public au cazut ministri si consilieri de la lucruri mai marunte .

   Din toata mintea lui stralucita (omu castiga 800.000 de lei pe an) asta a fost prima chestie pe care s-a gandit sa o anunte ? Sper ca nu asta e marea strategie, pune tata bata pe Google care arunca firmituri la alde KMKZ si restul presei si are 10 angajati in Romania,da o lege (atentie ca Biris saracu nu are bata , poate doar sa azmuta bata pe cineva) care sa justifice efortul vanatroii in raport cu marimea vanatului.
   Rezolva rahaturile maaaaaari si porma palea mici .

   VA:F [1.9.22_1171]
   Rating: 4.6/5 (9 votes cast)
  • Daca eu sunt întreținut(ă) de cineva care plătește taxe, cum facem domnu Biris ??? că nu sap după rădăcini… și nu fac evaziune… sunt întreținut . Idioților la asta vă gândiți… sau NU… trebuie să plătească oricine se târăște prin țara asta ???

   VA:F [1.9.22_1171]
   Rating: 5.0/5 (4 votes cast)
 10. Ani says:

  Eu am o propunere! Sa se taxeze si cartofii si morcovii,gainile si porcii taranilor care hranesc copii la oras.

  VA:F [1.9.22_1171]
  Rating: 5.0/5 (8 votes cast)
 11. ion says:

  ce mult va doare de amarati tari!Care voi neispravitilor i+ati saracit. Rusine javre comuniste.

  VA:F [1.9.22_1171]
  Rating: 4.2/5 (5 votes cast)
 12. Vasile says:

  Ce zicea Biris in octombrie 2015: “de unde sa plateasca 700 lei pe an contributie la sanatate un om care is dobanda de la banca 100 lei net”. Sursa gandul.info din 13 octombrie 2015.

  http://m.gandul.info/financiar/un-roman-are-un-depozit-de-4-000-de-lei-la-banca-ce-surpriza-ii-pregateste-guvernul-anul-viitor-14831931

  VA:F [1.9.22_1171]
  Rating: 5.0/5 (10 votes cast)
 13. val_klotz says:

  justitia e oarba… iar jurnalismu’ investigativ romanesc nu e luat in serios. dl. biris ca “tehnocrat” stie ce stie si nu fura. ci foloseste inteligent gaurile din legislatie. cine ramine de prost? aia care se amagesc ca daca traiesc respectind pe altii si dupa principiul “ce tie nu-ti place…” o sa schimbe putin lumea. ma simt mai bine prost.

  VA:F [1.9.22_1171]
  Rating: 5.0/5 (5 votes cast)
 14. iulian says:

  anoi suntem de vina ca nu-i radem de pe fata pamantului si-i lasam sa-si bata joc de noi cum vor.

  VA:F [1.9.22_1171]
  Rating: 4.6/5 (10 votes cast)
 15. anti-monopol says:

  Foarte bun articolul

  VA:F [1.9.22_1171]
  Rating: 3.9/5 (7 votes cast)
 16. Alin says:

  Din instinct verific informatiile pe care le citesc. Societatea in care este actionar Biris Gabriel (5%) impreuna cu un offshore cipriot este in stare de dizolvare. In plus, din 2011 incoace nu a avut niciun venit. Atat am putut eu gasi in privinta veniturilor pentru ca pe mfinante nu sunt informatii. Prin urmare, deduc ca o firma care nu a avut niciun venit si nu a generat profit nu a putut fi o modalitate de a evita plata taxelor in Romania pentru ca nu a avut taxe de platit.

  In ceea ce priveste celelalte firme despre care vorbiti, Biris Gabriel nu apare actionar la niciuna dintre firmele romanesti. Despre firmele din strainatate la care stiti dumneavoastra ca e actionar si ca evita plata taxelor in Romania, ati putea sa ne luminati prin a ne arata ce profituri fac si unde si cat din profiturile alea sunt ale lui Biris.

  Altfel, eu as putea cred ca asta a fost un articol platit sa arate desptept si defaimeze un individ. O structura simpla:
  1. Gasesti ca omul are o parte dintr-o firma din cipru.
  2. Spui un adevar simplu: firmele din Cipru nu platesc taxe in Romania.
  3. Lasi sa se inteleaga fara sa spui clar, ca si el nu isi plateste taxele pentru ce face in Romania.
  4. Umplii articolul cu informatii care par solide dar care nu sunt nici suficient cautate si nici bine scrise.
  Hocus Pocus si a iesit un articol pe care multi nu-l verifica si din care inteleg ca Biris evita plata taxelor in Romania.

  Penibil!

  VA:F [1.9.22_1171]
  Rating: 2.0/5 (12 votes cast)
  • dragonul de foc says:

   Nu știu de ce trebuie sa ne uitam la cifre dacă acest porc a gandit sa fenteze statul…El de ce cere ceva care nu există? ? Exista posibilitatea ca unii romani sa fi mâncat radacini,scoarță de copac….
   Așa cum acest excroc îi bănuieste pe cei care nu au declarat nimic așa îl bănuiesc și chiar cred ca este un excroc ordinar. Nu este mai simplu sa începem sa verificam averile și bunurile??

   VA:F [1.9.22_1171]
   Rating: 4.3/5 (6 votes cast)
   • Alin says:

    Aaa, deci a gandit sa faca o afacere in alta parte decat in Romania??? Eu zic sa ii luam gatul direct. Eu am avut argumente pertinente si clare pe baza de cifre pe care le poti gasi daca te obosesti sa le cauti pe google. Omul nu a inselat cu nimic statul prin acea participare la o afacere privata si transparenta cu o firma inregistrata in alta tara. Drept urmare firma e in stare de lichidare si fara datorii la statul roman. In ceea ce priveste contributia CASS pentru toata lumea ea este absolut normala din moment ce toata lumea are acces la sanatate gratuita. Nu poti sa pui biruri pe cei ce muncesc ca sa dai sanatate gratuita, servicii de securitate, educatie gratuita, ajutoare sociale, pensii, salarii angajatilor statului. Pur si simplu nu poti sa faci fata tuturor acestor lucruri, mai ales in conditiile in care se fura din bugetul de stat. Asa ca daca vrei sa o luam punctual, da, daca vrei sa beneficiezi de servicii de sanatate gratuite trebuie sa platesti o contributie lunara minima de 40 de lei. E de bun simt.

    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 2.0/5 (4 votes cast)
    • soare says:

     “Omul nu a inselat cu nimic statul prin acea participare la o afacere privata si transparenta cu o firma inregistrata in alta tara” – nu este o firma inregistrata in ALTA TARA, este o firma inregistrata intr-un PARADIS FISCAL. deci din start nu vroia sa plateasca taxe si impozite statului roman.

     VA:F [1.9.22_1171]
     Rating: 5.0/5 (1 vote cast)
 17. Cu ceva ani in urma in caminul Leu (facultatea de electronica) la putere era “Liga studentilor”, ei faceau cazarile in camin (evident , dupa muschii si interesele lor), in general, ei reprezentau o categorie de studenti privilegiata. Studentul Gabriel Biris, cazat in caminul Leu, a creat o alta oraganizatie “studenteasca” numita “Colegiul Studentilor, si a reusit sa convinga studentii cazati in Leu sa- i sustina organizatia pt ca sa se ocupe el de “cazari corecte si cinstie” in caminul Leu. Evident, dupa obtinerea voturilor “Colegiul studentesc” condus de Birisi &Co. s-au folosit de putere pt a-si avantaja pilele si cunostintele lor. Practic s-a ajuns la o impartire a puterii intre Biris si cei de la Liga Studentilor, in functie de nr de voturi obtinute. Sa ajuns ca nu doar cei de la Liga sa aibe drepturi si avantaje in plus fata de un student “normal” ci si cei de la Colegiul lui Biris. Fiecare om din Liga si din Colegiul lui Biris a vut dreptul sa-si cazeze pilele si cunostiintele in camin conform votului obtinut, nici vorba de cazarile “cinstite si corecte” promise de Biris. Oamenii lui Biris aveau priorittate la cazari, la camerele cele mai bune, la masutele de tenis din camin, etc. Practic, toate nedreptatile criticate anterior de Biris, si puse pe seama celor de Liga erau acum facute fara pic de rusine sau retinere de Biris si oamenii lui.

  VA:F [1.9.22_1171]
  Rating: 5.0/5 (15 votes cast)
  • Sita Deasa says:

   il cunosc pe individul asta.

   prin ani ’93 – ’96 Biris era sef de camin la Leu.

   ca sa obtii camera trebuia sa dai spaga.

   spaga era intermediata de sefii de palier si era impartita la seful de camin si la administrator ( era o babadie unsa cu toate alifiile ). acest musiu se avea bine cu madam sacâz de la administratie si imparteau frateste tot ce pica. cererea de camin trebuia sa fie semnata de amandoi: sef de camin si administrator – asa era procedura pe atunci.

   in vara lu ’94 trebuia sa facem practica in bucuresti si aveam dreptul la camera pe timpul verii… asta teoretic, practic trebuia sa dam spaga ca sa ne calificam pentru cerere, apoi urma circul cu taxa de protectie ( ni se spunea ca nu o sa mai putem avea camera in urmatorul an universitar )

   in vara lu ’96 am vrut sa rezerv o camera la etajul 9 pentru vara – eram la electronica si aveam dreptul la asta. ni s-a sugerat sa ungem osia ca sa nu scartie caruța, dar am refuzat.

   indemn pe toti electronistii din perioada aceea care cunosc “munca de caritate” a domnisorului Biris sa publice in online experienta lor personala si sper sa scapam de acest specimen nomenclaturist

   VA:F [1.9.22_1171]
   Rating: 5.0/5 (3 votes cast)
 18. Ionela Ionescu says:

  sa mareasca redeventele la petrol, la gaz, la aur, ca il dam strainilor pe gratis, sa infiinteze intreprinderi DE STAT care sa aduca bani LA STAT , sa sune la poarta la toate viloaiele nesimtite , sa recupereze prejudiciile din condamnari ….. sa-si faca rost de bani statul si altfel nu alergand dupa someri….. fiindca somerii sunt someri pentru ca STATUL proprietarul intreprinderilor de Stat a hotarat inchiderea activitatii intreprinderii de Stat deoarece era falimentara si avea datorii … LA STAT !

  VA:F [1.9.22_1171]
  Rating: 5.0/5 (6 votes cast)
  • dragonul de foc says:

   Nooo..nu-l dam chiar gratis…O parte din ce ar trebui sa ajungă la stat ajunge în buzunarul celor care au semnat…și ne întrebăm de unde au avut bani de case cât casa poporului. ..niște nemernici..niște hoti..

   VA:F [1.9.22_1171]
   Rating: 5.0/5 (2 votes cast)
 19. Floron says:

  Porc blestemat!
  Cei 3 milioane de absenti din sistemul fiscal sunt amarati fara job, sariti din termenele de somaj. Acei oameni traiesc din ajutorul apropiatilor sau pensiile parintilor. Prost si blestemat ce om normal nu ar posti salariu de la stat, cu taxe platite….etc….

  VA:F [1.9.22_1171]
  Rating: 5.0/5 (9 votes cast)
 20. lalala says:

  Alt ardelean “cinstit”??!!!

  VA:F [1.9.22_1171]
  Rating: 3.9/5 (7 votes cast)
 21. Patruica Dan says:

  Tipic pentru popularii europeni ! Spun una, altul e interesul lor si doar de interes isi vad !

  VA:F [1.9.22_1171]
  Rating: 5.0/5 (3 votes cast)
 22. Osman says:

  Băi Biris,noi romanii ne-am cam hotarat,sa iti tragem la papacioca cu taxa ta de cacao, ia-o tu singur si bagă-ţi -o unde stii tu mai bine, nemernicule!

  VA:F [1.9.22_1171]
  Rating: 5.0/5 (4 votes cast)
 23. mihai says:

  legea a fost data de banicioiu-ponta-promulgata de iohannis-si actuala guvernare DECI PRACTIC TOTI VOR SA NE DISTRUGA este lege data cu aprobarea UE.JOS UE AFARA DIN UE CRIMINALILOR!!
  propun o persoana care munceste si plateste lunar cass la finele anului sau din doi in doi ani daca NU S-A INTERNAT SA-I FIE RESTITUITA SUMA CASS fiinca altfel statul se foloseste ce bani mei fara ca eu sa ma folosesc de spitalul statului.

  VA:F [1.9.22_1171]
  Rating: 5.0/5 (3 votes cast)
 24. Popescu Catalin says:

  Dupa a falimentat 250.000 de firme, Biris vrea acum falimentarea tuturor romanilor fara venituri!

  VA:F [1.9.22_1171]
  Rating: 5.0/5 (1 vote cast)
 25. Viban says:

  Opinia domnului Biriș generează insatisfacție întrucât ”invită” o importantă parte din populația României să fure pentru a-și plăti datoria către sistemul de sănătate. Mult mai oportun ar fi fost un pachet de legi sociale prin care fiecare locuitor activ al României să poată avea dreptul și obligația de a presta o activitate socio-profesională generatoare de venituri proprii ,utilă comunității și sieși. Mulți ar dori să muncească dar Statul nu le oferă acest drept legitim și constituțional. Atunci când toți locuitorii vor presta activități generatoare de venituri și profit, cu siguranță își vor plăti toate datoriile către Stat, inclusiv impozitele și taxele ce ”construiesc” Bugetul Național și bugetele locale.

  VA:F [1.9.22_1171]
  Rating: 5.0/5 (2 votes cast)
 26. dou says:

  Daca nu platesti impozit nu ai dreptul sa folosesti nicio institutie a statului. Principiu de baza care trebuie trecut in constitutie. Nu poti sa-ti dai copilul la scoala daca nu platesti impozit. Nu poti sa intri in spital daca nu platesti asigurari de sanatate, etc. Simple as that.

  VA:F [1.9.22_1171]
  Rating: 1.0/5 (2 votes cast)
  • Doru Vidanjoru says:

   Partial ai dreptate!Platesti taxe statului român deci existi ai toate drepturile active si dreptul de a alege sau a fi ales sau esti asistat social si atunci ai dreptul la asigurari de sanatate plus venitul minim garantat plus celelalte beneficii care trebuiesc cuantificate astfel sa nu depaseasca 50 la suta din salariul minim pe economie altfel vei incuraja nemunca adica statul acasa pe bani statului!

   VA:F [1.9.22_1171]
   Rating: 1.0/5 (1 vote cast)
 27. Ion Artemista says:

  Dupa ce si-a aranjat piesele pe tabla, domnul Biris da dovada de o marsavie crancena cu aceasta manevra aplicata miseleste bietilor nevinovati

  VA:F [1.9.22_1171]
  Rating: 5.0/5 (1 vote cast)
 28. Eftimiu Alex says:

  După ce a falimentat 250.000 de firme, Biriș vrea acum falimentarea tuturor românilor fără venituri.

  VA:F [1.9.22_1171]
  Rating: 0.0/5 (0 votes cast)
 29. Iuliana Constantinescu says:

  Secretarul de Stat Gabriel Biriș, cel care a anunțat că toții românii fără venituri vor fi impozitați, a fost consilier personal al lui Gheorghe Pogea, fost ministru de Finanțe din perioada guvernului Boc, cunoscut de oamenii drept ”groparul imm-urilor”

  VA:F [1.9.22_1171]
  Rating: 5.0/5 (2 votes cast)
 30. Doru Vidanjoru says:

  Scuze dar nu am reusit sa citesc toate comentariile.Unele erau complet rautacioase la articol.Ptr #Cezar ai dreptate din punctul tau de vedere dar moral si etic ar fi ca parte sl profitului facut intr-o anumita tara oricare ar fi aceea ar trebui sa ramana acolo.PENTRU ca asa e MORAL .Beneficiezi de tot ce inseamna riscul investitiei,cost forta munca,facilitati fiscale si vamale etc.si cind e vorba sa intorci ceva acelui stat (societati) singurul lucru e spatele.Sant de acord ca taxele sint mari dar ele vor scadea sigur daca toate firmele care fac profit in România nu vor externaliza profitul.Asta e costul globalizari economiei dar trebuie regindit.PARADISURILE FISCALE TREBUIE SA DISPARA!Nu România e cel mai mare perdant ci SUA si încet lucrurile se vor schimba Pentru ca pe acolo trec de obicei banii multinationalelor si banii care au nevoie de spalare pentru noi investitii.Vezi doar banii din restituiri ANRPC ce destinatii au luat.STOP hotiei din România.!LIMITAREA RETROCEDARILOR la un maxim de 100000 euro .Vedeti alte tari europene.Un ministru ca asta e bun poate ne invata pe toti sa nu msi platim taxe statului român sa ne ramina banii in buzunar!Poate ne mutam cu totii in PARADISURI FISCALE!AN NOU CU BUCURII SI CU BANI!

  VA:F [1.9.22_1171]
  Rating: 5.0/5 (1 vote cast)
 31. soare says:

  asa cum se vede si din poza cu declaratia de interese, biris este si membru aspen romania, care este un club masonic mondial elitist, mai tare si ca rotary sau lions club, un fel de bildenberg.

  VA:F [1.9.22_1171]
  Rating: 0.0/5 (0 votes cast)
 32. viv says:

  Ca sa impozitezi trebuie sa ai o baza de impozitare, adica sa ai un venit care sa poata fi dovedit, la care sa se aplice cota de impozit. Numai ca CASS-ul nu este un impozit, este o contributie contra unei prestatii minime bine stabilita pe care trebuie sa o faca Casa de Sanatate, in baza unui contract de asigurare., Prestatie la care cetateanul poate apela sau nu, el poate alege cabinetele particulare, contra cost si numai cand este bonav , sau chiar cele de la stat, tot contracost.Instantele au hotarat astfel in multe cazuri si au anulat deciziile de impunere ale Caselor de Sanatate.. Biris nu e prost, el apara prostii care au facut legea, acuma, dupa ce s-nhaitat cu ei. Cei care au facut aceasta lege sunt atat de prosti incat trebuie sa te feresti sa le dai fundul pe mana… De fapt, ei ne demonstreaza ca, in privinta personalului de la ministerul de finante , orice acuzatie in privinta lipsei de competenta poate fi credibila.

  VA:F [1.9.22_1171]
  Rating: 5.0/5 (2 votes cast)
 33. ionut says:

  huooo

  VA:F [1.9.22_1171]
  Rating: 0.0/5 (0 votes cast)

} ?>