Cum și-a ascuns Ponta avionul VIP din bani publici în spatele bugetului de stat

Nu știu dacă ați simțit ceva, dar pe 14 noiembrie Guvernul a avut ședință. La final, Victor Ponta a vorbit aproape o oră în fața jurnaliștilor. Tema: Guvernul adoptase bugetul ce urma să ajungă în Parlament. Desigur, Ponta s-a lăudat fără rușine: bugetul prevede mai mulți bani de investiții ca oricînd, salariile cresc, pensiile cresc, la vară va fi cald. Ce a uitat, însă, premierul să spună este că în aceeași ședință de Guvern a fost adoptat un memorandum. Nepublicat nici în Monitorul oficial, nici pe site-ul Guvernului. Ușor secret, cum ar veni.

Memorandum ascuns de Guvern

Despre memorandumul pomenit mai sus se vorbește într-o decizie a premierului din 25 noiembrie (numărul 472), publicată în Monitorul oficial din 26 octombrie. Este o decizie „privind înființarea Comisiei interministeriale privind negocierea achiziționării unei aeronave, a produselor și serviciilor aferente în scopul constituirii unei capabilități destinate executării zborurilor speciale“. Sub acest nume lung și pompos stă, de fapt, intenția lui Ponta de a-și cumpăra din banii statului un avion VIP, cu 12-14 locuri, ca să-și zboare tîrtița prin vizite oficiale. Singurul argument pentru înființarea acestei comisii este menționat în debutul deciziei 472: „Avînd în vedere prevederile Memorandumului «Achiziția unei aeronave pentru constituirea unei capabilități destinate executării zborurilor speciale», aprobat în ședința de Guvernului din data de 14 noiembrie 2013“.

Singura problemă însă e că nicăieri în Monitorul oficial nu apare acest memorandum. Mai mult, pe site-ul Guvernului (www.guv.ro), pentru ziua de 14 noiembrie, sînt pomenite actele normative de pe masa Executivului, dar nici urmă de acest memorandum. Pe scurt, deși nu se pomenește că memorandumul ar fi clasificat, documentul nu a fost dat publicității de către Guvern.

Ponta vrea aeronavă cu „configurație VIP“

Ca să ne facem o idee despre ce s-o fi scris în acel memorandum, să vedem ce prevede decizia 472 a premierului. La articolul 2 se spune că, printre atribuțiile comisiei, este și „analizarea caracteristicilor tehnice ale aeronavelor cu configurație VIP, destinate vînzării, aparținînd flotei aeriene a Guvernului Italiei, și identificarea celei mai bune variante de achiziție“. Așadar, să reținem: aeronavă cu destinație VIP. Știți ce înseamnă asta? Păi, în principal, 12-14 locuri. Numai staff-ul de consilieri și sepepiști, la vizite externe, ajunge la vreo zece oameni. Desigur, optimist vorbind. Asta înseamnă că jurnaliștii care, pînă acum, monitorizau vizitele externe ale premierului vor sta acum cu degetele-n gură la București sau se vor milogi (fără succes, desigur) pe la redactorii-șefi să le dea bani de deplasări.

(Ancheta completă – în arhiva ediției electronice)

monitor 1

 

 

monitor 2

Comentează

Comentarii:

 1. alexandru says:

  ce face cu el? doar sa se duca la rusi.si e bine ca guvernul plateste acciza pe carburant.statul plateste la stat.??????mai bine inchiria unul cind vrea sa se plimbe ca un sultan de moda veche.

  VA:F [1.9.22_1171]
  Rating: 5.0/5 (13 votes cast)
 2. faceroll says:

  S-a saturat boracul sa mai dea din aripi si acum vrea avion VIP cum a vazut el in filme?

  VA:F [1.9.22_1171]
  Rating: 4.8/5 (13 votes cast)
 3. Toni says:

  Deci, se pare ca se va da pe mana SRI-ului… Nu mai are incredere in armata ? De cand are SRI specialisti aeronautici ???

  VA:F [1.9.22_1171]
  Rating: 5.0/5 (4 votes cast)
 4. Nea says:

  Când i-i căşuna să taie micii cu un cuţit cu totul şi cu totul din aur o să dea o decizie „privind înființarea Comisiei interministeriale privind negocierea achiziționării unui cuţit, a produselor și serviciilor aferente în scopul constituirii unei capabilități destinate executării tăieturilor speciale“

  VA:F [1.9.22_1171]
  Rating: 5.0/5 (10 votes cast)
 5. darie says:

  E businessul win-win.Nu v-ați prins?Pe deoparte nu mai cheltuie atâția bani cu hangaraua aia a lui Ceaușescu(și asta nu poate fi criticat–,nu-i așa?),iar de cealaltă parte,scapă de presă.Mă copii mă,un om cu studii ca el gândește băăă,că d-aia i-a dat statu’ creier,bă!Băgați-vă mințile-n cap și plătiți impozite,că din cauza voastră nu merge țara și oamenii ăia de abia guvernează,săracii.Hai,marș la muncă și nu uita:gândirea e trădare de țară!

  VA:F [1.9.22_1171]
  Rating: 4.9/5 (19 votes cast)
  • Rottendame says:

   Darie, ai dreptate: doar un dottore poate gândi precum actualul premier al României. Vedea-l-aş nu în celula lui Mandela ci pe catafalcul cu Mandela.

   VA:F [1.9.22_1171]
   Rating: 4.8/5 (12 votes cast)
 6. razvan says:

  vreti conditii de lux in timp ce noi suntem cu ani in urma fata de alte tari din UE.dc nu va limitati si voi la conditiile care ni le oferiti tot din banii nostri..sa vedem daca va convine..mergeti si voi cu wizz air sau cu blue air..sa stati inghesuiti cum stau toti saracii(care fac munca de jos din alte tari..mai bine platita ca majoritatea meseriilor de la noi) care au fugit de conditiile si viata de cacat care le oferiti populatiei…si fraierii decid sa aduca banii tot in romania ca sa faceti voi averi mari si conturi grase prin alte tari..puscaria si infarctul sa se aleaga de voi toti care va doare-n cot de populatia romaniei ! noroc ca ne mai trezim usor usor..unul pe altul..ca sistemul vostru educational ne invata sa fin patrioti(sclavii vostrii) adica..

  VA:F [1.9.22_1171]
  Rating: 4.9/5 (17 votes cast)
 7. georgik says:

  numai vorbiti fratilor ,,acumm e tarziu, asta ati votat asta ati primit ,sal mancati copt pe ponta :soarecele de tineta> care ati votat psduu ..iesiti in strada

  VA:F [1.9.22_1171]
  Rating: 5.0/5 (14 votes cast)
 8. ion ionescu says:

  poate ca vrea sa-si traga un avion din asta micul ca sa se bage copilot. tot pentru economie. sau, cine stie, ca sa poata ateriza pe autostrazile construite de Sova (caz in care o sa stea in aer pana i s-o termina combustibilul, mai bine comanda un planor).

  VA:F [1.9.22_1171]
  Rating: 5.0/5 (6 votes cast)
 9. nadia nitov says:

  poate cade…:) ce m-as bucura!

  VA:F [1.9.22_1171]
  Rating: 4.8/5 (6 votes cast)
  • Rottendame says:

   E gheaţă la Bucureşti? Să cadă, dracului, şi să-şi frângă gâtul.

   VA:F [1.9.22_1171]
   Rating: 5.0/5 (5 votes cast)
 10. GIM says:

  Ştiaţi că românii au fost păcăliţi nu numai la referendum, ci şi la memorandum?

  https://www.facebook.com/pages/Alo-Aici-Sunt-Cei-Mai-Iubi%C5%A3i-Rom%C3%A2ni/240626689429897

  VA:F [1.9.22_1171]
  Rating: 5.0/5 (1 vote cast)
 11. somnusor says:

  si-a amintit ca lu’ ceausescu nu i-a iesit faza cu elicopterul si s-a gandit sa incerce alta varianta

  VA:F [1.9.22_1171]
  Rating: 5.0/5 (5 votes cast)
 12. Nicolae Pop says:

  La valoarea lui mai bine se plimba cu cobilita.

  VA:F [1.9.22_1171]
  Rating: 5.0/5 (8 votes cast)
 13. vizireanu says:

  Asta este o veste buna, mai ales daca il cumpara inainte de 22 decembrie. Poate pilotul lui Ceausescu nu a iesit la pensie .

  VA:F [1.9.22_1171]
  Rating: 5.0/5 (6 votes cast)
 14. Dan Goia says:

  Individul asta nu are niciun fel de rusine,Bravo noua

  VA:F [1.9.22_1171]
  Rating: 5.0/5 (8 votes cast)
 15. Didos says:

  O sa moara de ciuda parlamentarii ! Ce discriminare domnule ! Adica cum, ei sa nu merite cate un avion , cand ei alearga atat de mult in toata lumea , numai si numai pentru binele patriei si poporului ! Cu ce rezultate ? Hi, hi,hi ; pai astea sunt secrete de stat !

  VA:F [1.9.22_1171]
  Rating: 5.0/5 (6 votes cast)
 16. […] pentru diseară la a3? Cum și-a ascuns Ponta avionul VIP din bani publici în spatele bugetului de stat | Revista Kamikaze some people deserve to die…. Reply With Quote […]

 17. rebecca says:

  Aaha ! este Italian ???????????????????

  Pai unde AM FACUT cele 4-7 zile de lipsa IN tara … dar in VACANTA cu DACIANALOGAN ! GHICI ? GHICI? GHICI >?

  VA:F [1.9.22_1171]
  Rating: 5.0/5 (4 votes cast)
 18. Theo says:

  Cu ceva timp in urma,Presedentiei i s-a”confiscat”aeronava cu care se deplasa peste granita pe motiv ca,cheltuielile cu intretinerea depasesc posibilitatile financiare ale Guvrnului condus”cu competenta”de Ponta.Chiar l-a amenintat,pe Presedinte,dupa cite i-mi amintesc,cu”taierea”fondurilor destinate Presedentiei.Dupa cum se poate observa,neobrazarea,ipocrizia si aroganta acestui “incompetent” este nemasurata si se bazeaza pe prostia si/sau ignoranta celor care au adus in Parlament pe cei 70% incompetenti ,spagari,etc.Priviti cum se inmultesc in progresie geometrica,parca,numarul puscariabililor din rindul lor!Si cred,cu convingere,ca numarul lor nu este cel real!

  VA:F [1.9.22_1171]
  Rating: 5.0/5 (8 votes cast)
 19. […] tipa ca din gura de sarpe ca trebuiesc tatiate cheltuielile cu aeronava prezidentiala? well…. http://www.kmkz.ro/investigatii-2/an…tului-de-stat/ Reply With […]

 20. guggu care bate cuie says:

  Ca un guvern sa aiba avion asta e normal. Ca nu are ziaristi cu el aia e foarte bine. Specie de lacuste cu limba de lins mai oribila decat presa din Romania eu n-am vazut. Ca Ponta e un mic Iliescu jegos si asta e clar.

  VA:F [1.9.22_1171]
  Rating: 5.0/5 (2 votes cast)
 21. faceroll says:

  …de curiozitate, Constantin Dinischiotu a cumparat avionul ala de 1 milion de euro care rugineste in hangar la Bacau?

  VA:F [1.9.22_1171]
  Rating: 0.0/5 (0 votes cast)
 22. faceroll says:

  hai ca Tziriac n-a mai avut timp sa se revanseze fata de Nastase si i-a facut cadou un jet lui Ponta.

  VA:F [1.9.22_1171]
  Rating: 5.0/5 (2 votes cast)
 23. meli says:

  acesti oameni(?) isi ascund lucrurile dupa limba de lemn. Cu cat mai alambicat se formuleaza si se descrie un lucru, cu atat este mai greu de inteles. Si atunci oamenii nu se baga, pentru ca nu inteleg. Vezi facturile de la Electrica, etc.

  VA:F [1.9.22_1171]
  Rating: 0.0/5 (0 votes cast)

} ?>