Echipa de guvernare a lui Ponta își ține averile la secret

„Cel mai cinstit guvern pe care l-a avut România“, după cum l-a caracterizat premierul Victor Ponta, nu se grăbește să-și declare averea. La mai bine de o lună și jumătate de la învestirea noului executiv, transparența își face cam greu loc în vocabularul echipei Micului Titulescu. Publicul plătitor de taxe nu poate afla ce averi au la începutul mandatului și ce afaceri învîrt – absolut cinstit! – oamenii din Cabinetul Ponta.

Vicele SGG, mai adormit decît Crin la declarat averea

În afară de cei mai vizibili, miniștrii adică, oamenii noului guvern nu s-au grăbit să arate poporului ce bani dețin prin conturi, ce afaceri au sau din ce venituri au trăit până acum. Pentru ca poporul să poată compara cu bilanțul de la final. E un exercițiu normal. Am încercat să vedem, de exemplu, unde se situează material Sorin Dan Mihalache, secretar general-adjunct cu rang de secretar de stat al Guvernului Ponta. Până la numirea în funcție, Mihalache a fost consilierul lui Crin Antonescu, treimea adormită a conducerii Uniunii Social Liberale. Între 2001 și 2004, el a fost și consilier al lui Adrian Năstase. Ulterior, până în 2008, Dan Mihalache a avut un mandat de deputat din partea PSD. De pe pagina de internet a Secretariatului General al Guvernului, secțiunea declarații de avere, aflăm că la conducerea instituției se află încă Daniela Nicoleta Andreescu, fosta șefă a instituției din perioada lui Boc, dată afară din cauza unui conflict de interese. Deci declarația lui Mihalache lipsește.

Șeful SGG are dosar penal, dar declarație de avere nu

Dar lipsesc și declarațiile de avere și de interese care ar trebui să le aparțină lui Ion Moraru, secretar general cu rang de ministru al Guvernului, și lui Andrei Rizoiu, secretar de stat la SGG. Potrivit tvrinfo.ro, Rizoiu a fost șeful Corpului de Control al Guvernului Năstase. Atât Moraru, cât și Rizoiu au venit să lucreze pentru Victor Ponta de la Senat, acolo unde primul ocupa funcția de secretar general, iar celălalt era consilierul său. Toți trei au fost numiți în funcții în prima jumătate a lunii mai. Mai amintim doar că Ion Moraru este cercetat de Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție pentru că a transmis instanței două declarații de avere ce păreau a fi scrise și semnate de persoane diferite în dosarul în care se judeca stabilirea calității de colaborator al Securității pentru Rodica Stănoiu, fost ministru al Justiției. Stănoiu a încercat să se folosească de cele două documente pentru a dovedi că notele informative date la Securitate nu fuseseră scrise de ea.

O singură declarație de avere: a unei consiliere care nu deține nimic

Nici la personalul de la cabinetele demnitarilor, adică Victor Ponta și Florin Georgescu, viceprim-ministru și ministru de Finanțe, situația nu e mai roz. Pe pagina dedicată declarațiilor de venituri și interese a personalului de la cabinete, consilieri și asistenți personali, nu există nici un document datat ulterior învestirii Cabinetului Ponta. De exemplu, aici ar fi trebuit să regăsim declarația lui Remus Cernea, ecologistul cel viteaz care a scos legitimația de lucrător al Guvernului la un concert rock și a cerut unor jandarmi să-l aresteze pe cel care îl deranjase. Cu toate insistențele noastre, la SGG n-am reușit să găsim nicăieri declarația de venituri a Ancăi Alexandrescu, numită pe 11 mai consilier de stat în cadrul aparatului propriu de lucru al premierului. Anca Alexandrescu a fost consilieră a lui Sorin Oprescu, primarul Capitalei, dar și a lui Adrian Năstase. Și că tot veni vorba de comunicare, situația este valabilă și pentru Andrei Zaharescu, purtătorul de cuvânt al Guvernului. O încercare, nereușită, ce-i drept, de salvare a situației vine de la cabinetele șefilor SGG, acolo unde găsim declarația de avere a unei proaspete consiliere. Inutil, însă. Consiliera Otilia Alexandra Bălășică pare să fi trăit cu aer până acum. Nu are bani în conturi, venituri, casă, mașină, bijuterii sau opere de artă. Pe bune. Nu a câștigat nimic până acum. Nul, zero barat. Ceea ce ridică două probleme. Una: cum angajezi un om la guvern fără experiență profesională pe un post de consilier? A doua: cum să nu fii în stare să treci un venit în declarația de avere? Nu există oameni fără venituri.

Nici secretarii de stat nu dau pe afară de transparență

Și pe la ministere mai lipsesc declarațiile de venituri ale demnitarilor. La Ministerul Economiei, secretarul de stat Rodin Traicu nu a depus nimic până acum, spre deosebire de ministru și de ceilalți secretari de stat. Traicu se numără printre numirile controversate ale noului guvern. Pe vremea lui Adrian Năstase, el a fost director general al Regiei Autonome de Activități Nucleare. Un text de opinie publicat de acesta îl arată un adversar înverșunat al politicilor FMI și ale Băncii Mondiale, adică fraierii ăia care ne dau nouă bani de salarii și de pensii. Situație similară la Ministerul Comunicațiilor, acolo unde în dreptul secretarului de stat Ovidiu Artopolescu nu apare nici o declarație de avere sau de interese.

Legea: cercetarea din oficiu a averii

Potrivit articolului 4 al Legii 176/2010, „declaraţiile de avere şi declaraţiile de interese se depun în termen de 30 de zile de la data numirii sau a alegerii în funcţie ori de la data începerii activităţii“. De asemenea, conform prevederilor aceleiași legi, personalul de specialitate al instituției pentru care lucrează cel care le depune „asigură afişarea şi menţinerea declaraţiilor de avere şi ale declaraţiilor de interese, prevăzute în anexele nr. 1 şi 2, pe pagina de internet a instituţiei, dacă aceasta există, sau la avizierul propriu, în termen de cel mult 30 de zile de la primire“. Dacă numărăm noi bine, parcă cel mai cinstit guvern are, totuși, mai bine de o lună de funcționare.

Nedepunerea în termen a declarației de avere poate duce la cercetarea din oficiu a funcționarului sau demnitarului prins în ofsaid.

investigatii@kamikazeonline.ro

Comentează

Comentarii:

 1. Nea says:

  „Cel mai cinstit guvern pe care l-a avut România“ face front comun ca să apere un infractor de drept comun.

  VA:F [1.9.22_1171]
  Rating: 0.0/5 (0 votes cast)
 2. Bogdan I de Leorda says:

  Am dat 4 ani inapoi. Constructia fragila a unei democratii functionale se naruie cu usurinta…

  VA:F [1.9.22_1171]
  Rating: 0.0/5 (0 votes cast)
  • Andrei says:

   Decat democratia in care se fura voturi in parlament pe fata cu ajutorul lu Roberta…mai bine in epoca preistorica. iar democratia nu se face din incalcarea drepturilor oamenilor vezi decizia curti despre taierea de pensii….

   VA:F [1.9.22_1171]
   Rating: 0.0/5 (0 votes cast)
   • dan says:

    ai gresit pagina! pupincuristii au pagina din stanga.

    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0.0/5 (0 votes cast)
   • ma holbez k boul la antene says:

    mai andreius, dak te uiti k vitelusu la tv si abosrbi k molusca orice ideee fara sa o rumegi, afla ca drepturile sociale nu sunt drepturi fundamentale in nici un stat normal. sunt confofm unui amarat de pact onu al drepturlor sociale , doar drepturi ce sunt lasate la limita politiclo publice ale fiecarui stat. un drept fundamental mai andreius ofera fiekrui ndivid din tara in kre locuieste posibilitatea de a ataca in justitie orice masura kre ar tinde la incalcarea acelui drept…. eeeeee du’te mata si da in justitie guvernu pt k ti s’ar fi incalcat dreptul socila la un anumit prag de pensie. si vezi ce ti se va raspunde, in orice tribunal din europa ( sa admitem k ai fi cetateanul uni alt stat european). dar knd romanu se holbeaza la tv si isi inghesuie in capusorul lui cuvintele goale ale unor natagi ce se prezinta drept formatorid e opinie…. e vaiii si amarde capul lui…. euuuuuu sunt klm si linistit sunt asistent la o facultate de drept din elvetia..

    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0.0/5 (0 votes cast)
 3. Mirela says:

  Dimineata cand am plecat la servici m-am intalnit cu Democratia la iesirea din bloc. Avea o bocceluta in spate si un bilet de Cairo in mana. A zis ca pleaca in Egipt pentru ca a fost acolo duminica trecuta si a vazut multi oameni in piata Tahrir care au zis ca o vor pe ea. I-am urat succes si i-am zis ca o mai astept pe la noi!

  VA:F [1.9.22_1171]
  Rating: 0.0/5 (0 votes cast)
  • mint_rubber says:

   Pai democratie din asta cu armata la putere si fraieri in strada am avut si noi prin ’90 numai ca era cu mineri.

   VA:F [1.9.22_1171]
   Rating: 0.0/5 (0 votes cast)
   • Mirela says:

    Hei eu nu am zis ca o sa aiba succes, eu doar i-am urat! Pate egiptenii sunt mai hotarati ca noi si o pastreaza mai mult pe la ei…

    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0.0/5 (0 votes cast)
 4. mint_rubber says:

  Basescu e de vina ca nu respecta Constitutia, e misogin si badaran si mai e si betiv pe deasupra. Prin comportamentul sau dovedeste ca este in totala contradictie cu poporul roman. Bine macar ca bea whisky de 12 ani si nu cocart de duda sa mai si puta a bodega pe unde se duce el in locul lui Ponta prin Consiliu Europei sau Comisia Europeana sau cum le-a mai zice ca nici MAE nu le mai stie.

  VA:F [1.9.22_1171]
  Rating: 0.0/5 (0 votes cast)
  • Nastase fara case says:

   Nici nu ma mira ca Baselu este de vina, daca nu era el de vina era o umbra de ingrojorare. Stiti de ce s-a impuscat si a ratat Adelu? Din cauza betivului. Este foarte clar ca el i-a luat locul lui Pontanacu si urmareste sa uzurpeze tronul Olandei ca sa poata semna acordul de intratre in spatiul Schenghen pentru amicii lui bubulani.
   In alta ordine de idei, mi se pare sinistru acest nou si cel mai cinstit guvern. Voi nu vedeti ca sunt toti tucalarii lui Adelu in guvern, indiferent de partid, au avut legatura cu Adelu. doar Remus Truica lipseste, probabil cara banii sacosa in Elvetia.
   Deci cine este adevaratul prim-ministru? Eu cred ca Adelu va conduce tara din puscarie, precum sefii mafiei in USA

   VA:F [1.9.22_1171]
   Rating: 0.0/5 (0 votes cast)
  • dan says:

   ai habar ce inseamna MISOGIN , sau folosesti cuvantul pentru ca iti place cum suna?

   VA:F [1.9.22_1171]
   Rating: 0.0/5 (0 votes cast)
   • dan says:

    mint_rubber ce inseamna ? Cumva “CAP DE CAUCIUC”?

    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0.0/5 (0 votes cast)
 5. testamentarul :plagiat forumist EVZ says:

  Acesta a fost oprit la timp de actualul deţinut Adrian Năstase pentru că citirea unui astfel de act care dezvăluia opiniei publice o avere colosală ar fi produs o cu totul altă reacţie în rândul poporului amărăştean care priveşte în aceste zile telenovela „sinuciderii cu premeditare”.

  Subsemnatul Adrian Năstase, în deplinătatea facultăţilor mintale şi în completă cunoştinţă de cauză am încheiat azi 20 iunie 2012, următorul testament în varianta în care în viitorul meu apropiat s-ar putea produce un eveniment neprevăzut. Prezentul act este încheiat în prezenţa avocatului Ion Cazacu şi a notarului Alexandra Grecescu.

  Astfel prin prezentul testament se va împărţi averea de 15.459.300 euro 15 case – 9,2 milioane de euro, 7 maşini, 10 terenuri, tablouri, bijuterii, artefacte,plus cele peste 200 milioane euro ,aflate in strainatate in conturi si investitii.

  1. Vila de pe str. Av. Jean Texier nr.4, sector 1 Bucureşti, în valoare de 500.000 de euro va rămâne în proprietatea lui Andrei Năstase.

  2. Locuinţa de pe pe str. Pictor Negulici nr. 18, etaj 1, ap. 2, sector 1, în valoare de 300.000 de euro va rămâne tot în proprietatea lui Andrei Năstase.

  3. Locuinţa de pe str. Maresal Prezan nr. 4, et. 1, ap. 2, sector 1 Bucuresti, în valoarea de 500.000 de euro va rămâne în proprietate Danei Năstase.

  4. Tot Danei Năstase îi va rămâne în proprietate domeniul Cornu.

  5. Apartamentul de pe str. Naum Rimniceanu nr. 2, bl. 5, ap. 130 sector 1 Bucuresti, în valoare de 70.000 de euro va rămâne lui Mihnea Năstase.

  6. Tot lui Mihnea îi va rămâne şi apartamentul din Primăverii, str.Jean Baptiste Moliere nr. 10 în valoare de 65.000 de euro.

  7. Dana Năstase va moşteni imobilul în valoare de 450.000 de euro care a aparţinut mătuşii Elena Ciolan.

  8. Apartamentul mamei mele în valoare 350.000 de euro îi va rămâne Danei Năstase.

  9. Tot Dana Năstase va moşteni şi imobilul din Zambaccian nr.16 în valoare de 947.000 de euro.

  10. De precizat că apartamentul lui Andrei Năstase tot din blocul Zambaccian în valoare de 210.000 euro cumpărat de Alexandru Ion Ţiriac va rămâne definitiv în proprietatea lui.

  11. Cele trei apartamente moştenite de la mătuşa Tamara în 2006, în valoarea de 400.000 de euro vor fi moştenite fiecare de Dana, Andrei şi Mihnea, de comun accord între ei.

  12. Apartamentele de la mătuşa Aurelia Zachir vor fi astfel moştenite – cel din Bucureşti de 70.000 de euro îl va primi Andrei Năstase iar cel din Predeal în valoare de 130.000 de euro, Mihnea Năstase.

  13. Conturile în valoare de 125.300 de euro vor vi astfel împărţite: 25.300 Dana Năstase, Andrei şi Mihnea câte 50.000 de euro fiecare.

  14. De precizat că bunurile din apartamentul din Zambaccian (tablouri, mobile, carti, statuete etc.) în valoare de 5 milioane de euro vor rămâne Danei Năstase.

  15. În plus, pictura modernă şi contemporană (uleiuri pe pânză) în valoare de 18.287 RON (obţinute până în 1989 ) şi 56.629 euro (în perioada 1990-2004), precum şi uleiuri pe lemn în valoare de 12.900 RON şi 14.700 dolari, ce totalizează 77.800 euro vor fi moştenite tot de Dana Năstase.

  16. Terenul din Cornu – 350.000 euro îi va rămâne Danei Năstase.

  17. Cel de-al doilea teren din Cornu, intravilan în valoare de 500.000 de euro îi va reveni lui Andrei Năstase.

  18. Terenurile din Baloteşti în valoare de 2,63 milioane euro îi vor reveni lui Andrei Năstase iar cele din Corbeanca de 2,3 milioane de euro lui Mihnea Năstase.

  19. Banii din conturile din strainatate(Elvetia,Insulele Cayman,) ,110 milioane euro se vor imparti la cei trei pe cale amiabila .

  20. Banii familiei Nastase ,investiti de catre Truica ,fostul sef de cabinet ,in valoare de 125 milioane euro,vor fi impartiti pe cale amiabila de cei trei ,in forma de actiuni in diferite corporatii din USA.

  Citiţi mai mult: Motivul real al demisiei lui Voiculescu – Politica > EVZ.ro http://www.evz.ro/detalii/stiri/motivul-real-al-demisiei-lui-voiculescu-988785/pagina-comentarii/1.html?tx_arxcomments_pi1%5BisArchive%5D=0&cHash=2181ed0dfa91fab6b70ed8034858bb5a#comentarii#ixzz1ysulFNfg
  EVZ.ro

  VA:F [1.9.22_1171]
  Rating: 0.0/5 (0 votes cast)
  • Nastase fara case says:

   Foarte interesant, daca este si adevarat este jale cu noi.

   VA:F [1.9.22_1171]
   Rating: 0.0/5 (0 votes cast)
 6. George says:

  Ce vreti dovada mai mare de dispret fata de cetatean a celor de la USL decat fofilarea de a-si declara averile construite prin furt si trafic de influenta? Din nefericire, orice infractor isi va avea adeptii sai si, in consecinta, va fi votat de toti cei care-l privesc ca pe un idol. Cam asa stau lucrurile in tarisoara noastra. Iar asta o stiu prea bine si infractorii politici, procedand in consecinta. Iata cine ne reprezinta! Trist, nu?

  VA:F [1.9.22_1171]
  Rating: 0.0/5 (0 votes cast)
  • Andrei says:

   macar aia au furat pe la spate :) astia de au morcovu ca vine usl ul in toamna si ca va fi suspendat basescu au furat pe fata si d aia le e tarsa asa , ca vor sta la coada sa intre la parnaie !!!!!

   VA:F [1.9.22_1171]
   Rating: 0.0/5 (0 votes cast)
 7. Alexandra says:

  Ne ducem… Nu ne privesc pe noi averile lor!
  O intrebare pentru C.P. :mai exista emisiunea?

  VA:F [1.9.22_1171]
  Rating: 0.0/5 (0 votes cast)
 8. ala lenes says:

  n-am gasit contact pe site(nici nu m-am straduit) dar am gasit concursul votezi pe fluturas si castigi …am pus pe site: http://www.alalenes.ro/, daca vreti pozele vi le dau cu drag

  VA:F [1.9.22_1171]
  Rating: 0.0/5 (0 votes cast)
 9. Micul Minciunescu says:

  Mami… mamiiii – iaaar am facut pipi in paaat. L-am visaaat iar pe neneaa alaa rauuu’, Basescu. Caterinca la o parte, mai stie cineva articolul ala de acum cativa ani cand tontul asta devenise seful corpului de control al primului ministru (nastase) si l-a dus ma-sa la psihiatru ca o luase pe aratura? cica la fel i se intampla si acuma.

  VA:F [1.9.22_1171]
  Rating: 0.0/5 (0 votes cast)
 10. raileanu lica says:

  La noi in comuna [Lipova de Bacau]primarul nu are depusa declaratia de avere niciacuma si e la al patrulea mandat,asa ca ce sa spunem de prim ministru,el a fost ocupat cu Basi are timp de acum incolo

  VA:F [1.9.22_1171]
  Rating: 0.0/5 (0 votes cast)

} ?>