Zece

basescu zeceTraian Băsescu va rămîne în istorie ca primul preşedinte ales al României cu zece ani consecutivi de mandat. În calitate de prim preşedinte cu adevărat de dreapta al României. Cu fapta, nu doar cu vorba. Cu vorba, Constantinescu ne-a informat că a fost învins de Marea Corupţie, de Securitate, de una, de alta, dîndu-i înapoi lui Iliescu cheile de la Cotroceni după numai un mandat. Cu fapta, Băsescu a reuşit nu doar să ţină stînga pe bară două mandate la rînd, ci să nu-i predea Preşedinţia nici după al treilea rînd de alegeri. Năstase, Geoană, Ponta, trei eşecuri prezidenţiale în serie pentru comunismul travestit românesc, e ceva fără precedent. Liderii cu adevărat de dreapta, pe scurt, liderii de dreapta asta fac: nu predau inventarul stîngii.

Cît de mare sau cît de mic a fost Băsescu, deci ce notă merită el pentru aceşti zece ani de Preşedinţie, va fi clar de-abia peste vreo încă zece ani. Deocamdată, plaja notelor e completă, de la zero la zece. În funcţie de “antibăsismul” sau “băsismul” opinenţilor. Ceea ce respectă, întru totul, regula în materie de lideri de dreapta. Vedeţi, ei “polarizează”, “dezbină”, “învrăjbesc”. Sînt comparaţi, obligatoriu, cu Hitler sau cu alţi psihopaţi similari. Fiind acuzaţi că sînt dictatori, în nemernicia lor fără de margini. Dintr-un motiv simplu: se iau de stînga. Reuşesc, în mod clar, să pună mari beţe în roate stîngii, dacă nu chiar ditamai ciomegele.

Moguli, puşcăriabili, pisicuţi

Politica asta, de dreapta, înseamnă, în esenţă, trei lucruri: reducerea impozitelor, reducerea cheltuielilor bugetare şi Domnia Legii. Deci exact lucrurile de bun-simţ care definesc politica bunului-simţ. Adică politica raţională. Exact opusul dictaturii. Băsescu le-a promovat pe toate trei, treabă de la care i s-au tras şi “problemele”. Sigur că nu ei, liderii de dreapta,  “polarizează”, “dezbină”, “învrăjbesc”. Are cine să o facă pentru ei. Liderii de stînga au unul, cel mult doi adversari: Opoziţia şi mass-media. Liderii de dreapta au, mereu, trei: Opoziţia, mass-media şi opoziţia din propria lor tabără. Care e doar teoretic în întregime de dreapta.

În practică, mulţi “dreptaci” sînt de stînga, năpustindu-se pe borcanul cu miere al bugetului, mărind impozitele, mărind cheltuielile bugetare şi forţînd limitele legii, atunci cînd nu transformă de-a dreptul în mascaradă ideea de legalitate, violînd în grup ordinea constituţională. Băsescu a avut de la început împotriva lui pseudo-dreapta. USL exista încă de pe vremea lui Tăriceanu-PNL, care a guvernat, minoritar, pe mînă cu PSD. Era normal, dat fiind că în România n-am avut, după decembrie ’89, vreun partid de dreapta, ci doar făcături. Băsescu a vrut să facă unul. A încercat să transforme un partid de stînga, PD, în partid de dreapta, PDL. Şi a eşuat. Dar ce era să facă? Să transforme PSD în partid de dreapta? La asta lucrează Sebastian Ghiţă, dorind să scoată “comunismul” din PSD. Mult succes!

Tot din tabăra, teoretic, proprie au venit şi atacurile publice, de-o malignitate fără echivalent în epoca post-decembristă, îndreptate împotriva lui Băsescu. Mînă în mînă, “intelectuali” şi “jurnalişti” autodeclaraţi “de dreapta” au dezlănţuit o campanie de-o josnicie şi de-o perversitate imposibil de imaginat pînă atunci, purtată prin mari trusturi mass-media. Un delir al minciunii şi-al manipulării, de-o toxicitate care cu greu îşi va estompa efectele devastatoare asupra publicului şi asupra profesiei de jurnalist. Pentru ce? Pentru “vina” lui Băsescu de-a încerca să aducă România pe calea politicii normale, raţionale, de bun-simţ.

Să trăiţi bine? Da, asta ramîne ideea

A reuşit? Nu. Nici n-avea cum. S-a apucat să cureţe Grajdurile lui Augias, căci asta avea de făcut, deşi nu era Hercule. Iar dacă n-aţi uitat, nici Hercule n-a reuşit asanarea fluierînd, ci s-a chinuit destul de serios. Dar Băsescu s-a înhămat la treabă şi, cît a putut, a făcut. A ţinut piept ciumei roşii, adesea de unul singur, şi-a mai şi dat-o înapoi, prin anumite părţi esenţiale. I-a lipsit diplomaţia? Haida, de, datul la lopată în excremente (umane, da) numai la diplomaţie nu îmbie. Iar observatorii oneşti îşi vor aminti, în onestitatea lor, şi de multele, foarte multele ocazii în care Băsescu a fost impecabil în diplomaţia lui politică, la modul devastator-antologic.

De pildă, episodul “MTO” de la Cotroceni, cu domnul Ponta şi doamna Petrescu. Sau interviul la care titanii Hurezeanu şi CTP l-au invitat, înainte de primul referendum de suspendare, în 2007. Prilej cu care Băsescu le-a luat el titanilor un interviu. Pentru că da, stimaţi concetăţeni, Băsescu e singurul preşedinte suspendat de două ori, prin batjocorirea legii, de parlamentul ţării sale democratice. Şi care ne-a trecut, la lopată, şi de încercările acelea de-a readuce ţara, cu totul, în mîinile nemernicilor corupţi, fără limite în nesimţirea lor de ciumă roşie, transpartinică.

Băsescu a turnat o temelie pe care se poate clădi. Chiar se poate clădi, pentru prima dată după 25 de ani, o Românie sănătoasă, normală. Dacă va avea cine o clădi. Nediplomatul Băsescu, ghiolbanul, dictatorul, a făcut tot ce-a ţinut de el ca Justiţia să funcţioneze, ca liderii din NATO şi din UE să nu-şi întoarcă faţa de la România, ca Republica Moldova să nu fie înhăţată, cu totul, de Rusia, bref, ca să avem, şi noi, românii, o şansă. Unii îi vor fi reproşat că n-a făcut mai mult. Văzînd, abia acum, enormitatea dezastrului corupţiei naţionale, dezvăluită de valul arestărilor, poate vor avea mai multă îngăduinţă. Poate vor înţelege, în sfîrşit, cu ce-a avut de luptat Băsescu. N-a reuşit să ne ducă pînă acolo unde, mulţi, ne-am fi dorit. Dar ne-a dus o bună parte din drum. Şi pentru asta merită recunoştinţa ţării lui. Inclusiv a celor care astăzi îi dau nota zero, nu zece. Dar, cum spuneam, peste zece ani, mulţi vor înţelege lucrurile altfel, cu limpezimea pe care doar trecerea timpului o aduce. Şi, cine ştie, poate vor regreta ce-au spus şi ce-au făcut. În fond, s-au văzut şi lucruri mai ciudate. Sigur, mai depinde şi de Băse, că locului n-o să stea nici de-acum încolo. N-are cum.

Alexandru Hâncu

PS: Abonați-vă la revista Kamikaze, mulțumim!

Prietenilor mei de dreapta care sînt de stînga: despre culoarea dictaturii

___

Secretul lui Băsescu

___

Unde începe Elena Udrea și când se termină Traian Băsescu

___

Poporul meu…

___

Da, geniilor: Jos comunismul!!!

Comentează

Comentarii:

 1. Gretzky says:

  Eeeeeeeeeeeee, Ducule, tata! Putini inteleg faptele Presedintelui! In zece ani a facut si greseli dar cand intri in hazna si vrei s-o cureti, din cauza mizeriei pestilentiale, mai vezi si cate un sobolan drept lucrator la deratizare! Chiar daca e femela/mascul, emantiile fetide rezultate din curatenie iti pot juca feste! Asta e riscul muncii! Nu suntem perfecti si trebuie sa fim tampiti sa cerem perfectiune atunci cand am gasit …………, cum sa-i spun? SCHIMBARE? Suntem siguri ca Presedintele Basescu o sa fie injurat mult timp de acum incolo! Asa si? Daca inaintea lui erau Presedinti care sa inceapa curatenia acum puteam vorbi despre cu totul altceva! Nebunul asta s-a batut cu Stanga asa cum a stiut si a facut-o singur in ultimii ani! Cinste lui si pentru ca la ultima investire a guvernului ponta le-a dat la muie tuturor ministrilor si pontalaului sef, fara discriminare! Cred ca o sa scriu un fel de articol despre acest subiect si o sa-l trimit pe mail, daca o sa-mi placa asa cum iese! Tie sau lui Alex! Si poate o sa-l postati!

  VA:F [1.9.22_1171]
  Rating: 4.6/5 (27 votes cast)
 2. n italy says:

  Foarte adevarat si mai ales frumos spus..!

  VA:F [1.9.22_1171]
  Rating: 4.4/5 (20 votes cast)
 3. Nea says:

  Plagiat! Plagiat! Mi-ai furat gândurile și le-ai pus pe hârtia ecranului.

  VA:F [1.9.22_1171]
  Rating: 4.3/5 (17 votes cast)
 4. Vio says:

  Articol excelent

  VA:F [1.9.22_1171]
  Rating: 4.2/5 (16 votes cast)
 5. miki dutza says:

  9 ba, 9 ii dau. ca avea suvita aia odioasa in primu mandat si in al doilea nu stiu ce plm i-a facut udrea de a tot bagat-o in fata (am numa aluzii secsuale da asta e)

  VA:F [1.9.22_1171]
  Rating: 4.4/5 (14 votes cast)
  • Numele obligatoriu says:

   Hai sa fim intelegatori, fiecare are cite o pozitie preferata!

   VA:F [1.9.22_1171]
   Rating: 4.6/5 (11 votes cast)
 6. didi says:

  Eu ii dau 10 cu felicitari si sper ca macar din umbra sa-l sfatuiasca pe Iohannis ce are ,si cum are de luptat cu caracatita hotiei

  VA:F [1.9.22_1171]
  Rating: 4.2/5 (19 votes cast)
 7. mariana says:

  mare MULTUMESC d-le Presedinte!!!! sper sa mai veniti cu idei bune si de’acum incolo!

  VA:F [1.9.22_1171]
  Rating: 4.4/5 (14 votes cast)
 8. darie says:

  A fost liderul care a avut curajul să bage șișul în cangrena plină cu puroiul greu ce se adunase decenii la rând sub o societate românească care,cu ochii pieziș privind la bunăstarea altora,vegeta mândră că este.Dacă gaura făcută de Băsescu va fi lăsată să dreneze,șansele ca țesuturile sociale ale acestui neam să se refacă vor fi reale.Uniunea Europeana — asistenta care vine periodic la patul veșnicilor pacienți din Est ,secția „Pavilionul canceRoșilor” ,ne spune și nouă ca și celorlalți: „Ridică-te! Ridică-te din pat! Dacă vrei să trăiești trebuie să te ridici.” Vom vedea dacă poporul român se va ridica.Chiar dacă pe hol se aud pași de bocanci,eu pariez pe poporul meu.E adevărat,comunismul și populismul sunt celule canceroase.Da,sunt,dar poporul român a mai fost injectat pe la spate cu de-astea.Pariez pe imunitatea lui și dorința lui de a trăi.Băsescu, nota 7.Păi,nu dar altfel lui Carol I trebuia să-i dau 11.Că veni vorba de nemți,vom vedea noi ce-i și cu neamțul ăsta de acum și cât de neamț e.Și să-l ferească Dumnezeu să nu fie!

  VA:F [1.9.22_1171]
  Rating: 4.3/5 (13 votes cast)
 9. faceroll says:

  10 i-am da lu’ Nutzi!

  VA:F [1.9.22_1171]
  Rating: 5.0/5 (4 votes cast)
 10. sasu gorj says:

  10 de fiecare si retur .

  VA:F [1.9.22_1171]
  Rating: 4.0/5 (4 votes cast)
 11. Don Corleone says:

  10

  VA:F [1.9.22_1171]
  Rating: 3.7/5 (6 votes cast)
 12. Alex cel vechi says:

  Brici articol, Ducule! Ai spus exact ce trebuia spus. Daca tot se dau note, ma bag si eu, cu cat ma duce mintea in momentul de fata: 8 pentru Base. Si asta pentru ca: 1- nu pare sa priceapa cu adevarat ca dreapta inseamna stat minimal, si 2- pentru alegerea mostenitoarei sale politice. De ce-o sustine atat pe femeia asta imi depaseste puterea de intelegere. Ar mai fi capacitatea de comunicare nu tocmai stralucita, dar nu toti pot fi “the great communicator”… Altfel, bine zici, marinarul a turnat o fundatie solida tarii asteia. Sa vedem daca neamtul se pricepe la zidit atat de bine pe cat se spune. Craciun Fericit!!

  VA:F [1.9.22_1171]
  Rating: 4.0/5 (6 votes cast)
 13. KAKA MIZE says:

  Treiane alegându-te
  Îngenunchem rugându-te,
  Înalţă-ne, ne mântuie
  Din valul ce ne bântuie;
  Fii scut de întărire
  Şi zid de mântuire,
  Privirea-ţi adorată
  Asupra-ne coboară,
  O, taica prea curat
  Si pururea iertat
  De DNA.
  Asea trebe scrisa o oda, ca cum scria Eminecsu, sa-nteleaga si omu’ ala ca-i ceva frumos, ca de cind a cetit epopeea postmodernista in versuri “Levantul”, vibreaza la poezie ca o coarda intinsa.

  VA:F [1.9.22_1171]
  Rating: 3.1/5 (12 votes cast)
  • Nea says:

   Băh, nu-l întărâta pe Băse, e ca șarpele, mușcă și după ce-i tai capul:
   Uite, cine s-a pus cu el: Năstase, Geoană (are bagajele adunate pe scară pentru mutare din vila de protocol), Voicu la G, Voiculescu la G, Vântu la G etc.

   VA:F [1.9.22_1171]
   Rating: 4.0/5 (4 votes cast)
   • KAKA MIZE says:

    Musca numai pina la apusul soarelui si dup-aia doar se mai zvircoleste. Duminica soarele apune cel mai devreme (21 dec. solstitiul de iarna)

    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 3.3/5 (7 votes cast)
   • Alex cel vechi says:

    E paruiala traditionala intre Aviatie si Marina, n-avem noi civilii ce ne baga intre ei. Nu-l stiam pe Kakamize asa dotat cu talent poetic, ar trebui infiintata o rubrica de poezie in revista asta. Sa scoata Eminescul din fiecare!

    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 3.7/5 (3 votes cast)
 14. koubadera says:

  De ce sa nu lasam si DNAul sa isi spuna cuvantul, in urmatorii 5 ani despre guvernarea Basescu ? Arestarea lui Alina Bica si Dorin Cocos e un inceput bun….sa vedem si unde va duce…..doar putina rabdare….

  VA:F [1.9.22_1171]
  Rating: 4.2/5 (6 votes cast)
 15. pensionara says:

  Inteleg ca se dau note pentru ceu zece ani de Cotroceni. Daca nu se poate da mai mult de nota zece, eu ii dau zece cu felicitari. O sa ne lipseasca tuturor.

  VA:F [1.9.22_1171]
  Rating: 4.3/5 (11 votes cast)
 16. pensionara says:

  Inteleg ca se dau note pentru cei zece ani de Cotroceni. Daca nu se poate da mai mult de nota zece, eu ii dau zece cu felicitari. O sa ne lipseasca tuturor.

  VA:F [1.9.22_1171]
  Rating: 4.1/5 (9 votes cast)
 17. narcis purice says:

  unu’ o zîs că nu concepe să fie căpitanul echipei necîştigătoare (dăi Doamne ,eternităţi de aşteptări).O fi şi asta vrere.

  altu’ o fost.

  hai să credem!

  .
  altu’ o fost Căpitan

  VA:F [1.9.22_1171]
  Rating: 5.0/5 (1 vote cast)
 18. bombonel says:

  Doamne ajuta-ne, sa nu fie nevoie sa ne para rau dupa el peste vreo 2 ani. Altfel, 10, ca de la Nadia Comaneci incoace niciun roman nu a evoluat asa de bine la barna fara sa cada, chiar daca unii din partea stanga tot incercau sa-l doboare.

  VA:F [1.9.22_1171]
  Rating: 4.0/5 (8 votes cast)
 19. Emilia says:

  D-le Alexandru Hâncu, un “survey scurt”, de nota 10(zece). Multumim!!!

  VA:F [1.9.22_1171]
  Rating: 4.2/5 (5 votes cast)
 20. GEORGE says:

  Domnule, tot respectul meu pentru articolul asta. Intr-adevar, este sinteza realista a celor doua mandate. Va felicit inca odata .

  VA:F [1.9.22_1171]
  Rating: 4.4/5 (7 votes cast)
 21. bobo says:

  Gata ..basinarilor . A aparut ceva ”proaspat ” de ”lins ” .. Hai , fuguta …

  VA:F [1.9.22_1171]
  Rating: 2.4/5 (8 votes cast)
 22. grisa says:

  Noi, basistii, care am vazut dincolo de ceea ce cu atata osardie incercau ” luminatii neamului” sa ne prezinte, ii vom purta recunostinta pentru simp[lul fapt ca , desi jaitele incercau si mai incearca sa-l incolteasca, matrozul nu se lasa ; si-au gasit ” nasul”. Hienele varaniste nu-i vor ierta faptul ca i-a umilit : hoarde de gurnalisti ce incercau sa ne prezinte “tiranu, dictatorul” cand ei erau de fapt cancerul societatii romanesti. Cat de prost si infatuat sa fii ca sa sustii contrariul a ceea ce se vedea cu ochiul liber: putregaiul ce macina societatea romaneasca. Pe Basescu l-au urat si-l urasc de moarte toti cei ce-au praduit aceasta tara. Se mira ca prostu-n tenti( cucuruz) cum se face ca apropiatii presedintelui nu-s cercetati de DNA ? Nu-si pun o clipa problema ca mai toti ce-au savarsit faradelegi s-au ascuns sub pulpana ocrotitoare a USD. Pe cine credeati ca prostiti: le-ati promis ca “tavalugul justitiei va trece si ei vor fi mai mult decat au fost. Iaca ca n-a fost sa fie… Insaileaza la minciuni si dezinformari in continuare, Asa sa-i ajute pe toti bunul Dumnezeu dupa cate de adevarata li spusa si lucratura ! Romanii cinstiti si de buna credinta sunt alaturi de fostul lor presedinte. Pe urmasul lui, vom trai si vom vedea, sa speram ca nu ne va dezamagi.

  VA:F [1.9.22_1171]
  Rating: 4.5/5 (8 votes cast)
 23. Cititor la ziar says:

  N-am nevoie de zece ani ca sa spun fara teama de a gresi ca Basescu a fost undeva intre 8-9 si 10 (scaderea venind doar in acest ultim an de reactii oarecum ciudate pentru un tip atat de rational ca el). Chestia cu “sa traiti bine” nu a fost o promisiune ci o urare (dar romanii, obisnuiti sa stea cu mana intinsa la coltul bisericii au inteles-o ca altceva). In consecinta, daca “Base” le-a promis, pai atunci trebuia sa le dea. Ei puteau sa fure, sa ciupeasca, sa chiuleasca, sa faca intr-o veselie credite la cate zece banci, de si nu aveau cum sa le returneze, sa nu-si plateasca impozitele (sau, daca aveau vreo firma – zece – o suta – sa evazioneze la greu, ca “chiorul”, “matrozul”, “piratul”, “chioretele”, trebuia sa le dea. Viata buna, leafa mare, vacante platite dublu, bonucuri de trei ori cat leafa, compensatii de stres ca s-au intors din concediu sau din weekend… Base a promis “tzepe” la piata Victoriei. Si i=a ajutat pe rocurori sa ramana suficient de independenti ca sa le si ridice. Si la le si puna inj functiune. A castigat (uneori a la Pirus, dar tot a castigat) absolut toate bataliile pe care le-a dus. de multe ori singur-singurel. Dinainte de a fi ales presedinte in 2004 pesedistii “rafinatului” Adelu Nastase ne-au asigurat ca nu-i prezidentiabil. Nu-i rafinat, elegant, citit, cu glas mieros. Apoi am aflat ca-i ndictator. Unul pe care l-au scuipat in cap si l-au tavalit prin toate zoaiele toate gunoaiele de presa si din politica vromaneasca, fara sa riste sa ajunga turnati prin fundatia vreunei autostrazi (cum patesc, indeobste, opozantii dictatorilor). Care “dictachior” a dovedit ca a fost, este si va fi – multe decenii de aum incolo – singurul om de stat si politician din Romania (nu sariti sa ziceti “Iliescu”, asta n-a fost decat un activist de partid, un politruc sangeros si dictatorial de esenta bolsevica)… Ptiu, ce popor de boi cronici romanii astia! Va veni – mai repede decat isi imagineaza – momentul in care il vor regreta amarnic pe Basescu (imediat de Iohannis va bate palma cu Ponta – iata ca pesedista mascata in liberala, Alinuta Gorghiu, s-a si dus la ieslea de la Haznaua 3 ca sa-l spurce pe Base, ala de le-a dat o tara cum ei n-o voiau (orientata spre vest, avand Parteneriatul Strategic cu bine incotopenit, o justitie – inca – libera si un statut de incredere prin cancelariile occidentale, – ca si o distanta legala serioasa fata de Rusia lui Putin sau China cea pusa pe ocuparea Europei). Cu astia, Iohannis (presedintele liber” – hahahaha!), mama in mana cu Ponta, cu pedelistii redusi la statutul de lachei in marele PNL (o si merita), cu PMP-ul omorat de puscariabila Udrea, cu PDD-ul lui Danut-fara-dint’ pe post de carpa de sters la cur a cornutelor pesedisto-pecisto-uneperiste si cu PRM-ul comicului national, cu Avocatul Poporului in persoana acromegalicului cu ochi de soim, ala ingrijorat ca “moaaareeee taraaaa de foameeee!”, cu CCR-ul transformat intr-o gasca de “yesmeni”, cu parlamentul format in proportie de 90% din candidati la puscarie (restul, aia care nu, fiind prea prosti si nprea lenesi ca sa se tina de furat) o sa va iasa pe nas (si pe toate celelalte orificii) bucuria ca ati scapat de Chiorete.

  VA:F [1.9.22_1171]
  Rating: 4.4/5 (7 votes cast)
  • KAKA MIZE says:

   “Sa traiti bine!” este replica furata din filmul “Pacala” de Geo Saizescu (fara shtou). Dupa cum se vede marile spirite se intinlesc.

   VA:F [1.9.22_1171]
   Rating: 1.0/5 (3 votes cast)
   • Cititor la ziar says:

    “Sa traiti bine” este sloganul inventat de Felix Tataru (acelasi care le-a inventat si pe sastea “castigatoare” de azi – “Romania lucrului bine facut”, “Fapte, nu vorbe”, sau mai vechiul “Arde-i pe corupti”. Omul a facut o combinatie intre salutul militar (dar si din vecinatatea lumii militare – cum ar fi marina comerciala) “sa traiti”, cu smechereasca adaugire “bine” (daca tot e sa traiti, macar sa traiti bine”). Iar Basescu o rostea intotdeauna acoperindu-si crestetul cu o mana si salutand in stil militar cu cealalta… Daca esti dobitoc si n-ai ce face asa ca stai toata ziua pe forum ca sa uiti de cancerul de prostata, macar nu scrie tampenii.

    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 5.0/5 (1 vote cast)
 24. Livia says:

  Mulţumim frumos DOAMNE Al slavei, şi pt.dvs. Domnule preşedinte Traian Basescu… !!! DOAMNE, Acuma TE rugam NU ne părăsi odată cu plecarea şi cu predarea stafetei ci să mai Rămâi Încă Împreună cu Tara Noastră şi cu noi !!!

  VA:F [1.9.22_1171]
  Rating: 1.0/5 (2 votes cast)
 25. Andrei says:

  9,90!

  VA:F [1.9.22_1171]
  Rating: 0.0/5 (0 votes cast)

} ?>