Cum se traduce "a dărui" în engleza de business

Jurnalul unui român în state, în criză și în budă (37)

În a doua spre a treia săptămînă din decembrie se sărbătoreşte pe aici luna cadourilor între colegi, între parteneri de afaceri şi între clienţi. Cu o mînă dai, cu cealaltă iei, astfel că nimeni nu sărăceşte şi nimeni nu se îmbogăţeşte, cu excepţia magazinelor şi a firmelor de delivery.

Eu, de obicei, dau vin, dar primesc de la colegi, şi mai ales de la clienţi, diverse obiecte, pe care, potrivit proverbului, nu-i bine să le cauţi la dinţi, pentru că, la urma urmei, intenţia, şi nu darul contează. De-a lungul vremii, am primit, de la firmele şi persoanele cu care organizaţia mea este în situaţii de afaceri, felurite atenţii, mici şi mari, ieftine şi chiar şi de zece dolari, de la pixuri şi gift cards pînă la brînzeturi, ceai şi umbrele.

Într-un top de sfîrşit de an al celor mai stupide cadouri care mi-au căzut în mînă ar avea însă loc, sus de tot, acelea la care atunci cînd le-am primit n-am ştiu cum să mă strîmb mai bine pentru a-mi ascunde mirarea, rîsul, dezamăgirea, perplexitatea. Poate sînt eu mofturos şi hrăpăreţ, nerecunoscător şi meschin, însă cum dracu’ să reacţionezi cînd primeşti de la un american un ghid turistic al României sau cînd într-o felicitare cu Merry Christmas eşti informat că o donaţie a fost făcută în numele tău pentru o organizaţie de caritate? Sau ce faţă ar trebui să faci cînd cineva îţi oferă o sticlă de sos picant sau un elicopter de jucărie, cu telecomandă?

Christmas is about giving, zic americanii, dar eu aş adăuga că e puţin şi about receiving, altfel tot spiritul ăsta sezonier se duce rapid direct la coşul de gunoi şi a dărui devine similar cu a da de pomană. (Silviu Brizu)

Comentează

Comentarii:

 1. capsunarul says:

  bine ca primesti… prin alte parti m-UE!

  VA:F [1.9.22_1171]
  Rating: 0.0/5 (0 votes cast)
 2. AntiGelu says:

  “kick-back”, and say it with a smile

  VA:F [1.9.22_1171]
  Rating: 0.0/5 (0 votes cast)
 3. Zadkielix says:

  UN AN NOU 2011 excelent!
  Depinde in mare masura de fiecare…!
  Fara niciun fel de comentariu sau interventie!
  Parol!
  :D

  VA:F [1.9.22_1171]
  Rating: 0.0/5 (0 votes cast)
 4. Anonim says:

  “Am primit(…)felurite atenţii, mici şi mari, ieftine şi chiar şi de zece dolari”
  Serios vorbind, zece dolari vi-se pare ieftin pentru un cadou?
  Sunt convins că Gigi Becali ar zice că 10 dolari e un spanac, dar n-ar spune “ieftine si chiar si de zece dolari”! Ca şi cum cadourile ieftine trebuie sa fie de la 100$ în sus… cele sub suma asta sunt culmea culmilor… iar un cadou de 10$ este un record de impertinenţă!

  Nothing comes for free! Christmas is about trade!

  VA:F [1.9.22_1171]
  Rating: 0.0/5 (0 votes cast)
 5. Torero says:

  mestere, faza cu donatia poate nu e normala in tara ta, dar are o logica: decat sa-ti dau un ghid turistic sau o bucata de branza, mai bine dau banii astia unora care au mare nevoie de ei. tu cu siguranta nu saracesti, nici nu flamanzesti, dar sunt unii care din asta (a se citi mila publica) traiesc.

  VA:F [1.9.22_1171]
  Rating: 0.0/5 (0 votes cast)
 6. dan says:

  aha

  VA:F [1.9.22_1171]
  Rating: 0.0/5 (0 votes cast)
 7. Brizu says:

  @anonim
  $10 nu mi se pare ieftin, cred ca s-a inteles gresit, vroiam sa zis “ieftine DAR si de 10 dolari”.

  @Torero
  Nu e nici o faza cu donatia, ca sa zic asa, sa se doneze, e frumos, e uman, e classy, dar sa dea fiecare pentru el. Credeti ca Dumnezeu trece la mine gestul doar pentru ca pe cardul ala scria ca donatia a fost facuta in numele meu?

  VA:F [1.9.22_1171]
  Rating: 0.0/5 (0 votes cast)

} ?>