Pe vremea bunicilor noștri, nu erau atâtea vaiete că a nins, că e și ger

iarna buniciBătrânii îmi povesteau că încă din vară se pregăteau pentru iarnă: tăiau lemne la pădure și le aduceau acasă, le stivuiau, le acopereau, apoi umpleau cămările și sertarele cu grâu, cu mălai, cu făină, cu boabe de porumb (ce bune erau fierte!), scoteau cartofii și-i uscau puțin la soare și-i depozitau în beci. Ceapa și uturoiul erau împletite, uscate la un loc adăpostit și agățate în cuie, în magazii, “pentru iarnă”, fasolea o scoteau din păstăi o uscau la soare o zi-două, o vânturau și o așezau în cutii de carton și puneau în ea cimbru și sare să nu facă gândaci. Apoi, spre Crăciun, când tăiau porcul, umpleau garnițele cu untură și păstrau carnea de porc în ea, în untură, după ce o topeau. Băgau în untură și cârnați și aveau ce mânca până da colțul ierbii. Așa se decurcau bătrânii și părinții noștri și nu se văitau atâta când ningea. Și ce zăpezi mari erau! Hai să nu mai fim așa de sensibili și plicticoși, hai să ne facem fiecare pârtie în perimetrul și în dreptul casei noastre și o să ni se pară iarna mai frumoasă. Chiar e frumoasă, ca pe vremuri. Pe vremea bunicilor noștri, nu erau atâtea vaiete că a nins, că e și ger – cum e normal să fie iarna, și gerul e bun că mai omoară din viruși. (Liliana Ceausu)

Vezi și:

A apărut lopata tip dronă, cu care poți da zăpada stând în pat

Comentează


} ?>