Madrid, orașul cu cel mai bun fotbal din lume (II)

Partea I , Atletico – Chelsea, AICI

Vestea că stăm în zona de gay a Madridului ne deturnează din drumul spre camere. Facem stânga-mprejur în fața recepției și ajungem în stradă. Cel mai apropiat club, „Black & White“, ne așteaptă cu brațele groase și epilate deschise. Și cu douăzeci de euro intrarea. Un loc mic, plin de flăcăi musculoși care ședeau la mese alături de artiști grațioși, cu bărbi studiate și țoale strânse pe trupurile lor mlădioase. Pe scenă se produce un domn siliconat. E îmbrăcat ca un div cu picioare groase, scoase puternic în evidență de niște dresuri albe și o fustiță scurtă pe sub care, când se apleacă, i se vede cariciul. Cum să pleci de-acolo? Clubul se umple de marinari și negraci vânjoși. Încep să ni se ofere băuturi gratis, de la admiratori. Probabil că în curând vom fi scoși la bluzuri, așa că ne strângem ușurel lucrurile și o luăm spre ieșire. Pe drum, observ cum neamțul mare se mozolește cu un african mic căruia îi lucesc ochii de fericire.

Miercuri, 23 aprilie – a doua semifinală UCL, Real – Bayern, stadionul Santiago Bernabéu

Eșecul fotbalistic de pe Calderón (Atlético Madrid – Chelsea 0-0) ne face să ne punem toate speranțele în Real și Bayern (pe Bernabéu). Atmosfera în oraș se schimbă din bine în și mai bine. Numărul celor îmbrăcați în alb este evident mai mare. Îi vezi peste tot. Asta poate și din cauză că stadionul lui Real e în centru, acolo pe unde se învârte toată lumea înaintea meciului. Până la meci, orele trec pe nesimțite. Madridul e un oraș în care nu te plictisești foarte repede, mereu găsești câte o stradă pe care merită să pierzi timpul la pas.

Încă o oră și începe. Suntem lângă Bernabéu. E plin de lume. Nemții vin la stadion printre spanioli, beți și nestingheriți. La tarabele cu fulare și accesorii pentru suporteri se formează cozi. Terasele din jur sunt pline. Lumea cumpără, banul circulă cu viteză în jurul Realului. Pe Calle Marceliano Santa Maria, undeva în spatele peluzei sud, pare că s-a adunat nucleul dur al galeriei gazdelor. Se cântă și se aruncă petarde. Poliția veghează discret, nici urmă de violență. Luăm o piatră în gură și intrăm. Controlul corporal lipsește și aici, la fel ca pe Calderón. Singura interdicție este să intri cu recipiente de plastic cu dop. Și aici funcționează prezumția de nevinovăție a spectatorului.

turosu santiago

Am auzit că, la începutul turului arenei, ghizii le urează turiștilor „Bun venit pe cea mai mare catedrală din Madrid!“ Nu exagerează. Santiago Bernabéu nu e un simplu stadion. E un mausoleu în care pășești cu gura căscată. Un edificiu închinat spectatorului, unde fiecare scaun are o poveste, unde fiecare loc, de la lojele tribunei întâi până la ultimul rând de la peluză, te face să te simți important, nu o scârbă gata să fie luată la șuturi, în orice clipă, de stewarzi feroce și jandarmi zeloși. Bernabéu e casa celei mai mari echipe de club din istoria fotbalului, iar asta se vede peste tot. În spatele nostru sunt doi bătrâni cu abonamente de prin ’65. Lângă ei, un grup de străini, ca noi, care își fac poze non-stop. La câteva scaune în dreapta, doi bunici, cuplu, amândoi trecuți bine de șaptezeci de ani, își trag tricourile cu Ronaldo peste hainele de seară. La peluză, unde avem locurile, oamenii arată ca românii care vin la Ateneu.

Începe imnul, „Hala Madrid“, cu vocea lui Plácido Domingo. Îl cântă toată lumea. Doamnele flutură fulare și țipă de la sar broșele din piept. Se aude mai bine decât la Atlético. Sunt 30.000 de oameni în plus, iar acustica stadionului e senzațională. Cocalarul Cristiano Ronaldo e zeu. De câte ori atinge mingea, în tribune e delir. Poate să o și spargă, lumea tot îl aplaudă. Gol Benzema. Explozie de bucurie. Guardiola e înjurat de câte ori iese de pe bancă. I se scandează numele lui Pepe, Casillas apără tot. Nu-mi dau seama când se termină meciul. 85.000 de oameni se ridică, aplaudă și cântă un alt imn, cel al victoriei, cu versuri asemănătoare celui de la început, dar cu o linie melodică diferită. Părăsim stadionul. Prea devreme. Aș fi vrut ca meciul să dureze toată noaptea.

Marian Turosu

Madrid-20140423-00357 Madrid-20140423-00355 Madrid-20140423-00351 Madrid-20140423-00350 Madrid-20140423-00342 IMG-20140423-00356

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

—–

Madrid, orașul cu cel mai bun fotbal din lume (I)

—–

Guardiola pe făraș? Bayern a cerut transferul lui Becali la Munchen!

—–

Guardiola pe făraș? Bayern a cerut transferul lui Becali la Munchen!

Comentează


} ?>